7,3 по Рихтер разтърси Япония, цунами удари крайбрежието! (Видео)

30008
7,3 по Рихтер разтърси Япония, цунами удари крайбрежието! (Видео)

Земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер разтърси японския остров Хоншу. По данни на Националния сеизмологичен институт на САЩ епицентърът на земния трус е бил на 333 км източно от Сендай на дълбочина 40 км. Властите веднага обявиха опасност от цунами.

Земният трус бе усетен силно в столицата Токио. Жилищните сгради бяха силно разтърсени, макар че се намират на стотици километри южно от епицентъра на труса.

Първа еднометрова вълна достигна североизточното крайбрежие на Япония, съобщи Японската метеорологична служба, издала предупреждението за цунами.

Еднометровата вълна е достигнала брега на град Ишиномаки в 18,02 ч местно време (9,02 ч по Гринуич). Той пострада най-тежко при голямото земетресение от 11 март миналата година. Тревогата за цунами се запазва.

Цунамито, което заплашва североизточното крайбрежие на Япония, може да достигне два метра, когато удари брега на префектурата Мияги, където се намира град Ишиномаки, и 50 см на другите места, предупредиха властите и поискаха от хората да се отдалечат от крайбрежието.

Тревогата за цунами е валидна за голяма част от тихоокеанското крайбрежие на Япония или близо 500 км от север на юг - от най-южната точка на южния остров Хокайдо до крайбрежието, източно от Токио.

Земетресение край Токио с магнитуд 4,9

Земетресение с магнитуд 4,9 е регистрирано в централната част на японския остров Хоншу. Няма информация за пострадали и разрушения.Наци...

Предупреждения се отправят непрекъснато по японските медии и чрез официалните информационни сайтове. Министерства и други институции информират за опасност чрез съобщения в Туитър.

Компания „Токио електрик пауър” съобщи, че няма данни за нови щети в АЕЦ „Фукушима” след труса.

Предупреждение за цунами е в сила за префектура Мияги, която беше тежко засегната след земетресението през март 2011 година, когато загинаха хиляди хора. Предупреждение за опасност от цунами има и за префектурите Ивате, Фукушима, Аомори и Ибараки.

Едно море, много интереси

Южнокитайско море от години е зона на конфликти, произтичащи от различните икономически и стратегически интереси на околните държави. ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com