Карзай вини САЩ и НАТО за кризата в Афганистан

9250
Карзай вини САЩ и НАТО за кризата в Афганистан

Афганистанският президент Хамид Карзай обвини НАТО и САЩ частично за безпорядъка в страната и заплаши да прекрати преговорите за бъдещата роля на войските на Северноатлантическия алианс в страната, предаде Ен Би Си. В интервю за телевизията той отхвърли напълно твърденията за процъфтяваща корупция в своето правителство и набеди САЩ за виновник в установяването на подкупите като практика, предаде БГНЕС.

"Започвам да вярвам, че корупцията идва от Съединените щати чрез договорите", заяви Карзай в двореца си в Кабул. Президентът, който от известно време се намира в обтегнати отношения с американските си партньори, обвини Вашингтон в неизпълнение на споразумението за предаване под афганистански контрол на стотиците затворници, държани в зандана в Баграм, северно от столицата.

По 18 американски войници се самоубиват на ден

18 американски войници и ветерани се самоубиват всеки ден, а общият брой на успешните самоубийства надвишава 6500 всяка година. Данните...

Афганистанските лидери бяха поставили установяването за техен контрол върху този затвор като предварително условие за подписването на споразумение за стратегическо партньорство със САЩ и след 2014 г., когато основните части на Щатите и НАТО трябва да са напуснали страната.

От средата на ноември се водят преговори за тези отношения. Но Карзай изпрати писмо до Обама, в което поставя въпроса за затворниците в Баграм.

"Информирах президента Обама, че афганистанският народ няма да позволи на правителството да сключи споразумение, докато САЩ продължават да нарушават суверенитета ни", заяви той.

В средата на октомври министърът на отбраната на САЩ Леон Панета изрази раздразнението на Вашингтон от зачестилите нападки на Карзай. Той посъветва чрез медиите президента на Афганистан, че за него би било по-полезно да изрази благодарността си за жертвите, дадени от тези, които воюваха и дадоха живота си за Афганистан, отколкото само да критикува.

САЩ запазват 10 000 военни в Афганистан след 2014 г.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама цели да запази около 10 000 американски войници в Афганистан след официалния край на б...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com