80% от АЕЦ по света са на възраст над 20 г.

2795
80% от АЕЦ по света са на възраст над 20 г.

Почти 80% от АЕЦ по света са били построени преди повече от 20 години и тяхната експлоатация продължава и в момента. Това се казва в непубликуван доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), съобщава РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

Докладът е обсъден миналата седмица по време на среща на комисията на МААЕ в навечерието на годишнината от аварията в японската АЕЦ "Фукушима 1". Ликвидирането на последиците от нея ще отнеме между 30 и 40 години. Инцидентът от 11 март 2011 г. постави под съмнение сигурността на ядрените мощности по света. В резултат на аварията беше създадена 20-километрова санитарна зона. Радиоактивни вещества бяха открити във водата, ориза, чая, зеленчуците и други продукти.

Екозащитници напомнят за аварията във "Фукушима"

Екозащитниците, представители на движение "За Земята", "Грийнпийс", и граждани се събраха пред сградата на икономическото министерств...

В доклада се казва, че до края на тази година възрастта на 80% от 435 АЕЦ в света ще надхвърли 20 години. Освен това, възрастта на 70% от 254 изследвани реактора вече надхвърля 30 години.

Много компании-оператори на АЕЦ продължават или възнамеряват да продължат експлоатацията на реакторите, след като изтече техния срок. Генералният директор на МААЕ Якия Амано заяви, че атомните централи днес са по-надеждни, отколкото по-рано. Докладът също потвърждава, че "броят на извънплановите спирания на реактори е намалял".

Въпреки това Германия, Италия и Швейцария смятат поетапно да се откажат от своите реактори. На другия полюс са Франция и Русия, които ще увеличат производството на ток от АЕЦ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com