Амнести Интернешънъл: През 2012 г. още репресии в Арабския свят

6215
Амнести Интернешънъл: През 2012 г. още репресии в Арабския свят

Употребата на сила за смазване на протестите в арабските страни вероятно ще продължи през 2012 г., защото някои режими са решени да останат на власт на всяка цена. Тази прогноза прави международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл в доклад, публикуван днес и цитиран от Франс прес.

"Протестните движения в района, които са оглавявани в повечето случаи от млади хора и в които жените имат централна роля, оказаха смайваща съпротива срещу репресиите", посочва в доклада Филип Лутър, директор на Амнести за Близкия изток и Северна Африка.

"Но упоритият стремеж на някои държави да демонстрират козметични промени или да тормозят населението, за да го подчинят, показва, че за редица правителства главна цел остава оцеляването на режима".

Правителства като това в Сирия са се вкопчили във властта, независимо от цената в човешки живот и достойнство, се казва в доклада. Амнести осъжда нарушенията на човешките права от военните управници на Египет.

"Армията и силите за сигурност смазаха със сила протестите, при което бяха убити 84 души между октомври и декември 2011 г. Продължават арестите и изтезанията. За една година пред военен съд бяха изправени повече цивилни, отколкото при режима на Мубарак за 30 години", се казва в документа.

Отправени са критики и към преходните власти в Либия заради липсата на контрол над действията на въоръжените отряди, участвали в свалянето на режима на Кадафи. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com