Андерс Фог Расмусен: НАТО няма да участва в удар срещу Сирия

11178
Андерс Фог Расмусен: НАТО няма да участва в удар срещу Сирия

Предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия изисква международен отговор, но НАТО няма да участва, заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен пред репортери в датския град Вейле.

"Не виждам роля за НАТО при една международна реакция по отношение на режима в Сирия", цитира думите му в. "Политикен", предаде БГНЕС.

Използването на химическо оръжие е откровено нарушение на международните правила и е престъпление, което не може да бъде пренебрегнато, подчерта Расмусен. Според него подобни нарушения изискват ответни мерки, за да не бъдат допускани отново в бъдеще.

В същото време Расмусен за пореден път изрази убедеността си, че зад евентуалната химическа атака стои правителството на Башар Асад: "Нямам съмнение, че управляващите извършиха химическата атака. Когато погледнете кой държи химическите арсенали и кой има средствата за тяхното използване, би трябвало да сте на ясно, че това е правителството". Според него било невероятно противниците на режима да са виновни за химическата касапница.

Досега от страните-членки на НАТО твърдо желание за удар при доказване на използване на химическо оръжие от режима на Башар Асад декларират САЩ, Франция и Турция.

САЩ и Франция готови за удар срещу Сирия, Германия и Великобритания са против

Решението на Великобритания да не се включи във военен удар срещу Сирия едва ли ще повлияе решително на САЩ по въпроса, коментират разл...

Утре, 31 август, инспекторите на ООН официално приключват проучването си за използване на химическо оръжие в Сирия. А днес BBC засне самолетна атака и бомбардировка с фугасни бомби на училище в Алепо.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com