Асад: Победта е близо, дестабилизират ни отвън

4492
Асад: Победта е близо, дестабилизират ни отвън
Асад обяви референдум за нова конституция в Сирия

Сирийският президент Башар Асад, който от 10 месеца се бори с протестите срещу управлението му, заяви, че „победата е близо”, ако сирийците останат непоколебими, предава Ройтерс. Асад, говорейки публично за пръв път от юни миналата година, заяви, че зад масовите протести стои „чуждестранно планиране”. Той обаче подчерта, че „външните сили не са намерили опората за революция, на което са се надявали”.

Речта на Асад в Университета в Дамаск беше излъчена по сирийската телевизия.

Откриха огън срещу арабските наблюдатели в Дамаск

Група арабски наблюдатели е трябвало да напуснат околностите на Дамаск, след като по тях е била открита стрелба от сирийските сили за с...

Обръщението му е на фона на наблюдателна мисия на Арабската лига в страната. Мисията наблюдава придържането на Сирия към план за слагане на край на продължаващото с месеци насилие на режима срещу антиправителствените демонстранти.

Според ООН вследствие на насилието на Асад срещу протестиращите са загинали най-малко 5 хиляди души. Сирийското правителство твърди, че въоръжени терористи са виновни за 10-месечното масово надигане в страната.

Асад заяви, че външни сили се опитват да дестабилизират страната, предаде АФП.

„Регионалните и международните сили, които се опитват да дестабилизират Сирия, вече не могат да фалшифицират фактите и събитията. Те прибягнаха до убийства, които бяха отразени от регионални и международни медии. След като опитите им се провалиха, ролята на чужденците излезе наяве”, каза Асад по време на реч в Дамаск.

Атентат в Дамаск

Най-малко 25 души са убити и най-малко 46 са ранени при самоубийствения атентат, извършен по-рано днес в Дамаск, предадоха Франс прес и...

Сирийският президент обеща, че правителството му ще преследва „тероризма” с „железен юмрук”. „Не може да има прошка за тероризма – той трябва да бъде ударен с железен юмрук”, заяви Асад.

„Битката с тероризма е битка за всекиго, това е национална битка, не само правителствена”, добави той.

Асад обяви референдум за нова конституция, който ще се проведе през март. Башар Асад заяви, че на сирийските сили за сигурност не са били давани заповеди за стрелба срещу цивилни по време на продължилите 10 месеца протести. Конституцията ще замести настоящата харта, която определя доминираща роля за партията на Асад „Баас”.

„След като бъде изготвено законодателство и конституция... ще свикаме референдум, може би през първата седмица на март”, зави Асад, добавяйки, че референдумът ще бъде последван от национални избори.

Сирия: Ще отмъстим "с железен юмрук" на извършителите на вчерашния атентат

Министърът на вътрешните работи на Сирия Ибрахим аш Шаар се закани да отмъсти с "железен юмрук" на извършителите на вчерашния бомбен ат...

„Изборите трябва да бъдат свързани с една нова конституция”, заяви Асад, добавяйки, че вотът може да се проведе в началото на май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com