Асма Асад: Опора на режима или точно обратното?

53695
Асма Асад: Опора на режима или точно обратното?

Дали тя е безскрупулната луксозна половинка на един кървав тиранин? Или е либерална първа дама, която безпомощно гледа какво става в страната й? Всички гадаят каква е ролята на Асма, жената на сирийския президент Асад.

Особено любопитство към Асма ал Асад и това, което тя мисли за сегашната ситуация в страната, проявяват британците. Защото съпругата на сирийския диктатор е англичанка.

Сирийските християни се страхуват от ислямизация на страната им

Сирийските християни се опасяват, че на власт в страната ще дойдат ислямистите, а при отстраняването от власт на светския президент Б...

Асма ал Акрас е родена през 1975 в Лондон. Родителите й, сирийски сунити, са напуснали родината си още през 50-те години. Баща й прави кариера в Лондон като кардиолог, майката е работила в сферата на дипломацията. Семейството се числи към образованата горна прослойка на сирийското общество.

Любовта пламва край Темза

Детството на Асма е охолно и типично английско. Ваканциите са времето, в което посещава Сирия, където още като тийнейджърка се запознава с десет години по-големия президентски син Башар ал Асад.

Еманципираната Асма може да се похвали с впечатляваща кариера: завършва информатика и френска литература в реномирания лондонски Кингс Колидж, след което започва работа като инвестиционен банкер първо в Дойче Банк, а сетне в Дж. П. Морган.

Русия разчита на Сирия, за да поддържа висок износа си на оръжие

Русия разчита сирийският президент Башар Асад да се задържи на власт, за да изпълни потенциални оръжейни договори на стойност до 6 мили...

Башар е по-малкият син на управляващия Сирия с твърда ръка Хафез ал Асад. Учи медицина в Англия, когато през 1994 по-големият му брат, предопределен за приемник на баща си, загива в автомобилна катастрофа. Изглежда, че Башар и Асма се опознават тъкмо по онова време в Лондон. Ала той трябва да се завърне в Дамаск - баща му го готви за престолонаследник.

През октомври 2000 година младата Асма се мести в Дамаск и на 31 декември се омъжва за приятеля си от детските години. Какво ли е накарало банкерката да приеме един мъж, решен да продължи диктатурата на баща си? Никой не знае отговора, както никой не знае и какво мисли първата дама за ставащото днес в Сирия.

Опора на режима или точно обратното?

Това подтиква медиите към догадки и спекулации. Лондонският "Таймс" успява да издири няколко души, познавали Асма навремето. Политологът и познавач на Сирия Андрю Тейблър смята: "Ставащото сигурно я тормози много. Освен всичко друго собственото й семейство е от Хомс, центъра на съпротивата срещу режима".

Сирия е свикнала със стрелите на приятели и врагове

Насилието става все по-тежко. Арабската лига вдигна ръце в отчаяние. Хилари Клинтън може да заплашва в ООН. Но сирийският режим и пред...

Тейблър, който е работил с Асма по различни проекти в Дамаск, твърди, че с годините тя се е променила значително. Първоначално много либералната първа дама станала по-безкомпромисна, нещо повече - превърнала се в рупор на режима.

Въпреки спекулациите на британската преса никой не знае какво всъщност мисли Асма ал Асад. Един ливански експерт по Сирия е на следното мнение: "Съществуват само две възможности: Асма или иска да се измъкне от Сирия, но е пленница в златния кафез на режима, или подобно на други от управляващата клика е убедена, че режимът трябва да се наложи, защото в противен случай страната е застрашена от хаос".

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com