Бенедикт XVI става "Заслужил папа"

2709
Бенедикт XVI става "Заслужил папа"

Папа Бенедикт XVI ще носи официалната титла "Заслужил папа", след като се оттегли от поста си в четвъртък, съобщи Ватиканът. Той ще стане първият лидер на Католическата църква, който прави това от Средновековието насам, предаде БГНЕС.

Обръщението към Бенедикт ще продължи да бъде "Негово Светейшество Бенедикт XVI" и той ще носи титлата "Заслужил римски папа", заяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди. Освен това Бенедикт ще продължи да носи бялото расо, запазено само за папите, и ще продължи да използва обувките, подарени му от занаятчии от Мексико по време на пътуването му миналата година, уточни Ломбарди.

Говорителят на Ватикана каза още, че срещите с кардиналите за определяне на дата за започване на конклава за избор на наследник на Бенедикт могат да започнат от понеделник, 4 март. Ломбарди посочи, че папата вече е прегледал официалните документи от папството си, които ще останат във Ватикана, и личните писма, които ще вземе със себе си с оттеглянето си.

Бенедикт ще даде последна генерална аудиенция на площад Свети Петър утре и ще се оттегли официално от поста си в 19 ч по Гринуич в четвъртък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com