Обстановката в Благоевградска област е критична

7575
Обстановката в Благоевградска област е критична

Критична е обстановката в Благоевградска област след падналите през изминала нощ обилни валежи на територията на Югозападна България, съобщи БГНЕС.

Преляха реки край Благоевград, Разлог, Симитли, за щастие няма пострадали. Цяла сутрин огнеборците отводняват залети от придошлите води къщи, дворове и производствени цехове в ж.к. "Струмско" в Благоевград. Хиляди литри вода, идващи по бул. "П.К. Яворов", се изсипаха в квартала. Придойде и река Поповска край село Покровник на 5 км западно от Благоевград.

Край село Селище е вдигната 5-метрова дига за защита от срутване на земна маса. Вече е изградено защитно съоръжение и на река Поповска край село Покровник. Спасителните екипи помагат за разчистването на срутена земна маса край Сандански и на пътя Петрич – Тополница.


Нивото на Струма започна да се покачва към 9 часа тази сутрин от изливащите се в нея реки - Рилска, Благоевградска Бистрица, Железничка, Сушичка. От Крупнишка планина придошло дере заля дворове, по улиците потече вода като река.



Река Струма скъса временната дига край Симитли, където реката бе отбита за изграждане подпорна стена на ГП Е-79. Водите на реката заляха пътя при отбивката на Е-79 за село Долно Церово и Джалева махала на село Железница. Водата носи дървета, но все още е далеч от критичното ниво при наводнението в нощта на 4 срещу 5 декември 2010 г. Тогава Струма отнесе платното на ГП Е-79 в Кресненското дефиле, загина един човек.

Реките в Разлог и Баня преляха тази сутрин вследствие на обилните дъждове. Общината е предприела спешни мерки по предотвратяване на бедствията, причинени от завишеното ниво на реките. По разпореждане на кмета на Разлог Красимир Герчев са съсредоточени техника и хора над Разлог, за да се намали нивото на водите на река Язо в рамките на самия град.

Водите на реката заляха моста на ул. "Шейново" и ул. "Стефан Стамболов". Диги от чували с пясък защитават къщите до парка на ул. "Христо Ботев" от придошлата река Язо, съобщиха от пресцентъра на общината. В село Баня, община Разлог, реките Малко Глазне и Пихла излязоха от коритата си. На място е изпратена допълнителна техника и хора, за да се избегнат по-големи щети. Община Разлог изпълнява проект за укрепване коритото на река Пихла. В участъците, където реката е укрепена, няма опасност за местното население и техните жилища. В неукрепените участъци, като зоната около бившия консервен завод, реката е неконтролируема.

Обявиха бедствено положение в Кюстендилско

Обилните валежи рязко усложниха обстановката на територията на областите Кюстендил и Благоевград, съобщиха от МВР.В дежурния център на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза
Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза

Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора се замислят как това ястие влияе на здравето. "Всъщност мойвата е малко по-различна...