Борис Березовски се самоубил?

8718
Борис Березовски се самоубил?

В събота следобед в дома си край Лондон почина 67-годишният Борис Березовски, руският олигарх в изгнание и отявлен критик на руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Причините за кончината му са "необясними", съобщи британската полиция.

Олигархокрация

Измина един месец на протести в България, който разклати из основи страната, доведе до оставката на правителството и назначаване на слу...

Полицията блокира улиците около дома на Березовски в гр. Аскот, близо до Лондон. Говорител на олигарха заяви пред медиите, че трупът на Березовски е бил открит от неговия бодигард. Но отказа да коментира появилите се в пресата слухове, че олигархът е починал в банята си.

От отделението за бърза помощ, което отговаря за Аскот, съобщиха, че са получили сигнал за смъртта на 67-годишен мъж в 15 ч. и 18 мин. в събота. Александър Добровински, адвокатът на починалия, допусна, че Березовски може би е извършил самоубийство, тъй като през последните седмици бил в дълбока депресия. Според някои слухове бившият милиардер бил направо разорен и наскоро дори поискал от свой познат 5000 долара, за да си купи самолетен билет. Демян Кудрявцев, приятел на олигарха, обаче отхвърли категорично твърденията за самоубийство.

През 2012 г. Березовски понесе жесток удар, като загуби дело срещу своя "колега" Роман Абрамович, когото съдеше за 4,75 млрд. долара. Впоследствие Березовски се съгласи да плати на Абрамович 56 млн. долара заради разходи по делото.

В къщата на олигарха били изпратени вкл. химици, биолози, радиолози и ядрени експерти (CBRN), и не открили нищо, което да показва, че той може да е отровен.

Бившият агент на КГБ Александър Литвиненко, който беше приятел на Березовски и отявлен критик на Кремъл, беше отровен в Лондон през 2006 г. с радиоактивен полоний.

Пациентът на пияния доктор починал от масивен инфаркт

Масивен инфаркт е причинил смъртта на 55-годишния Румен Колев от Варна. Вчера близките на мъжа обвиниха за фаталния край  на родст...

Трупът на Березовски не беше изнесен от дома му дори и 10 ч., след като бездиханното му тяло беше открито от властите. Полицейският началник Стюарт Грийнфилд успокои местното население, че нищо не застрашава живота и здравето на хората в околността.

Березовски е един от руските бизнесмени, натрупали светкавично огромни богатства в резултат на приватизацията в Русия през 90-те години на миналия век. През 1995 г. той оцеля при атентат, при който от взрив неговият шофьор беше обезглавен. Човек от най-близкото обкръжение на бившия президент Борис Елцин, Березовски се самозаточи във Великобритания през 2000 г. след идването на власт на Владимир Путин.

След като новината за смъртта на Березовски се разнесе по света, Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, съобщи, че преди няколко месеца олигархът изпратил собственоръчно написано писмо до Владимир Путин. В него молел руския президент за прошка, признавал, че е сторил многобройни грешки и искал да се върне в Русия.

На електронната си страница руското издание на сп. "Форбс" публикува интервю, което Березовски е дал на журналиста Иля Жегульов, в което казва, че "животът му вече няма никакъв смисъл" и че най-много желае да се върне в Русия. Жегульов казва, че това е неофициално интервю, което е направил в петък вечер и което не е записал. Бил обещал на Березовски да не го публикува, но променил позицията си, когато научил за смъртта на олигарха.

Прессекретарят президента Владимир Путин Дмитрий Песков заяви по руската телевизия, че руските власти може да обсъдят възможността Березовски да бъде погребан в Русия. Ако постъпи подобно искане, но нека първо то постъпи, а после Москва ще вземе решение - каза Песков.

Мъж почина във физкултурен салон

На 27.11.2012 г. около 21.45 ч. в обитаема стая във физкултурния салон в с. Хвойна е открито тялото на 60-годишен мъж. Първоначални д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com