Чехия: Нежеланите руснаци

21221
Чехия: Нежеланите руснаци

От прегазването на Пражката пролет изминаха над 40 години. Въпреки това и днес руснаците си остават най-недолюбваната нация за чехите. Но това явно никак не ги смущава - в Прага се установяват все повече руски имигранти.

Настася празнува трийстия си рожден ден. На трапезата има водка в изобилие, солени херинги, кисели краставички и пелмени. Всичко като у дома, в Москва. С тази разлика, че от три години Настася живее в Прага. "Тук се живее приятно. Всичко е много просто - и езикът е лесен за научаване. Харесва ми и това, че тук живеят много руснаци", казва Настася.

Прага - втори дом за руснаците

Северна Корея: Гладът зад промяната

Пхенян си има вече цели четири увеселителни парка, по улиците се движат истински коли, а на площад "Ким Чен Ир" деца карат кънки и ро...

Баща й е заможен бизнесмен. Той е инвестирал голяма част от парите си в Чехия - главно в недвижими имоти. Това е сигурна инвестиция във времена на криза и добър бизнес за много руснаци. Наталия Маковик може да го потвръди. Тя е брокер на имоти. Луксозното й бюро в центъра на чешката столица работи главно с руски клиенти. "Интересът на руснаците към Чехия нарасна невероятно през последните години. Мнозина са недоволни от политическата ситуация в Москва и нямат доверие в тамошните банки. Затова купуват недвижими имоти тук. В Прага те инвестират милиони евро", разказва Наталия.

Днес в Прага живеят над 20 хиляди руски имигранти. "Идваме тук не само за кратко и за да спечелим малко пари. Идваме, за да останем, защото животът в Прага е несравнимо по-спокоен и по-безопасен, отколкото в Москва", казва Таня, собственичка на малък магазин за хранителни продукти в пражкия квартал "Хурка". Близо до магазина на Таня е руското кафене - любимо средище на имигрантската общност, а самият квартал мнозина отдавна вече наричат "Московски район". В не малко магазини и ресторанти надписите са на двата езика - чешки и руски.

Само че далеч не всички граждани на Прага се радват на завръщането на руснаците. "И днес продължават да се държат като окупатори", казва един студент. "Те изкупуват къщите и страната ни, това не ми харесва - да си вървят, откъдето са дошли", добавя той.

Болката от миналото

Двете Италии

Южняците били мързеливци и прахосници, а северняците - расисти. Така си живеят италианците от години - в атмосфера на взаимна нетърпи...

В съзнанието на повечето чехи все още е жив споменът за съветските танкове, брутално премазали Пражката пролет през 1968-ма. 40 години след драматичните събития руснаците продължават, според актуални допитвания, да са сред най-недолюбваната нация от чехите.

Социологът Ян Червенка от години се занимава с този проблем. Недоверието към руснаците е дълбоко залегнало у чехите. Те трудно установяват личен контакт с новите руски обитатели на Прага. Предубежденията и враждебността трудно се преодоляват. "По-старото поколение е имало само лоши преживявания с руснаците", казва социологът и допълва: "По-младите наистина не са преживели окупацията, но са отраснали с тежкия спомен на родителите и близките си за нея. 1968-ма все още обременява отношението към руснаците."

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com