"Джурасик парк" е невъзможен

59284
"Джурасик парк" е невъзможен

Клонирането на динозаври, както се случва във филма на Стивън Спилбърг "Джурасик парк", е всъщност невъзможно, доказаха австралийски учени, предаде БГНЕС.

Изследователите от университета "Мърдок" в Западна Австралия направили радиовъглероден анализ на костна тъкан, взета от останките на 136 птици моа - гигантска птица, обитавала Нова Зеландия и напълно унищожена от аборигените преди около 600 г.

"Анализът показа, че количеството ДНК в костната тъкан, съхранявана при температура 13,1 градуса по Целзий, намалява наполовина на всеки 521 г. При минус 5 градуса последните молекули ДНК ще изчезнат след около 6,8 милиона години след смъртта на животното. Следователно, клонирането на динозавър, умрял преди 60 и повече милиона години, е практически невъзможно", категоричен е ръководителят на изследователския екип Майк Бейнс.

В научно-фантастичния роман на Майкъл Крайтън "Джурасик парк", послужил за основа на филма на Спилбърг, учен населява остров в Карибско море с клонирани динозаври, изчезнали преди 65 млн. години. Това е периодът, известен като Юрски или на английски - Jurassic.

"След излизането на филма през 1993 г. учените по цял свят бяха завладени от еуфория, вярвайки, че всичко това е възможно и в действителност. За съжаление, клонирането на динозаврите е мит. Нашият радиовъглероден анализ категорично доказва това. Последната молекула от костната тъкан на последния динозавър е изчезнала преди милиони години", отбелязва Бейнс.

Редактор: Десислава Ушатова

Динозаврите може да са били топлокръвни

Динозаврите може да са били топлокръвни, съобщиха учени. Тази хипотеза може да обори широко разпространената представа за тях като изч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com