Чуждите инвеститори се завръщат в Гърция

5695
Чуждите инвеститори се завръщат в Гърция

Чуждите инвеститори се завръщат в Гърция. Те са привлечени от евтината работна ръка, недвижимите имоти и производствените мощности, а също така от приватизацията на игралния гигант ОРАР, пише "Ведомости", цитиран от БГНЕС.

По данни на Атинската фондова борса, през втората половина на 2012 чуждите инвеститори са вложили в гръцки акции 109 милиона евро, а през януари 2013 – 27,6 милиона евро. Индексът ASE е нараснал през 2012 с 33,4%, а от началото на тази година – 10,51% до 994 пункта, но до пикът от 6355 пункта, поставен преди 12 години, е много далеч. През 2008-2012 спадът беше 20,1%, съобщи гръцката Централна банка. През тази година той няма да е толкова силен – 4,4%, след 6,4% през 2012 и 7,1% през 2011.

Инвеститорите престанаха да се страхуват от излизането на Гърция от еврозоната. Те са привлечени от евтината работна сила – нейната цена спадна с почти една трета по време на кризата, което повиши конкурентоспособността на производството. През 2012 един час работа поевтиня с 8,1%, през 2013 той ще стане по-евтин с още 6,1%, по данни на Европейската комисия.

Интерес към страната проявяват и фондовете за преки инвестиции, компаниите обсъждат възможностите за инвестиции в недвижими имоти, в производствени мощности и искат да участват в приватизацията на игралния гигант ОРАР. Сред примерите са: 100 милиона евро вложени от нюйоркския NCH Capital в недвижимост на Корфу, която по-рано е била собственост на държавата; "Юнилевър" планира да премести част от производствените си мощности от Източна Европа в Гърция; Rhone Capital преговаря за покупката на миннодобивната компания и S&B Industrials; "Филип Морис" има проект за производство на цигари на сума 3 милиона евро.

Част от инвеститорите вече е повярвала в способността на Атина да проведе реформи и да изпълни условията на международните кредитори, отбелязва Ричард Дейц от VR Capital Group. "Инвестициите ще донесат добри дивиденти, когато кризата приключи", солидарен е и Спирос Десилас от Unilever Elais-Hellas.

Сред най-активните инвеститори е Китай, който вече е проявил интерес към морската инфраструктура и логистика. ЕК очаква ръст на инвестициите в основен капитал през 2014 с 5,7%, а през тази година те ще продължат да се свиват, но темповете ще намалеят от 19,1% на 4,9%.

Правителството планира да подгрее интереса на инвеститорите, създавайки особени икономически зони, където ще има данъчни облекчения и опростена процедура за издаване на разрешителни. Но заради рецесията държавният дълг отново ще започне да расте. През 2012 той намаля от 170,6% до 161,6% от БВП, но ще се увеличи до 175,6% през 2013, прогнозира ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com