EASAC: ГМО-политиката на ЕС заплашва бъдещето на селското стопанство

15125
EASAC: ГМО-политиката на ЕС заплашва бъдещето на селското стопанство

Нов доклад на независими експерти от Консултативния съвет на европейските академии на науките предупреждава за тежки последствия от настоящата политика на Европейския съюз относно ГМО в научен, икономически и социален аспект, съобщават от БАН, предаде БГНЕС.

С категоричност докладът твърди, че Европа трябва да преразгледа натрупалите се доказателства и нови постижения в областта, тъй като политиката на ЕС засяга не само Европа, но също така развиващите се страни и, в частност, Африка.

"ЕС изостава от международните си конкуренти по отношение на иновациите в селското стопанство и това се отразява на целите на ЕС за областите наука и иновации, околна среда и селско стопанство. Освен това, действията на ЕС по тези политики имат сериозно влияние върху развиващия се свят, не на последно място на африканския континент. Тези по-широки последици трябва да бъдат взети под внимание, когато се разглеждат стратегическите възможности на ЕС." – коментира проф. Сър Браян Хийп, президент на EASAC

Докладът от 40 страници разглежда нови въпроси, свързани с генното модифициране на култури и настоятелно препоръчва регулаторната рамка да бъде преразгледана, за да се фокусира върху регулиране на продукт или негова характерна особеност, а не върху определена технология. "Ако ЕС води политики, които да доведат до редуциране на генетичните подобрения при растенията, ще бъдат постигнати множество желани резултати. Производството на храни в Европа ще бъде по-устойчиво, ще се повиши конкурентоспособността на Съюза за областта иновации в селското стопанство, ще се увеличи производството на нехранителна биомаса и не на последно място, би се заличила дамгата върху Европа за тежка зависимост от вноса на селскостопански продукти", продължава сър Брайън.

Докладът призовава за спешни действия на ЕС относно статута и регулацията на последните постижения в Нови Техники за Отглеждане (NBT) – една ключова нова селскостопанска технология. EASAC предупреждава, че това е от съществено значение, ако Европа иска да избегне повторни закъснения при усвояването на нови възможности – проблем, разяждащ политиките на ЕС от години. Едновременно с представянето на този доклад, статия на EASAC беше публикувана и в Nature View World.

Като заключение, в съответствие с предишни доклади по спорни въпроси, EASAC подчертава, че е изключително важно всички решения по научни, екологични, икономически и стратегически въпроси, да бъдат публични. "Това ще окаже влияние върху индивидуалния избор на всеки в бъдеще, върху националния политически дебат и върху приоритетите на ЕС. EASAC е готова да продължи да играе своята роля в този дебат", заключава сър Брайън.

Пълният текст на доклада и резюметата могат да бъдат изтеглени от официалната електронна страница на EASAC www.easac.eu.

EASAC е Консултативен съвет, формиран от представители на националните академии науката във всички страни-членки на ЕС с цел сътрудничество и консултации на хората, които изготвят и прокарват европейските политики. EASAC предоставя възможност европейската наука да бъде чута, заради колективния глас. Благодарение на EASAC, академиите работят заедно, за да осигурят независима експертиза и да дават съвети, базирани на научни доказателства за всички, които създават и влияят на политиките в Европейските институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com