Ердоган поиска да се помогне на сирийците, ако ООН не го направи

3551
Ердоган поиска да се помогне на сирийците, ако ООН не го направи

Международната общност няма да има друг избор, освен да подкрепи правото на законна самоотбрана на сирийците, ако Съветът за сигурност на ООН не реагира срещу жестоките репресии в Сирия, предаде БГНЕС.

Това заяви турският министър-председател Реджеп Ердоган при откриването на конференцията Приятели на Сирия в Истанбул. На нея ще бъдат обсъдени начините да се засили натиска върху сирийския режим, който продължава кървавите репресии срещу противниците си в цялата страна.

Ердоган посочи, че неговата страна отказва да подкрепи план за решаване на кризата в Сирия, който би позволил на сирийският режим да остане. Не може да става въпрос да се подкрепи план, който би позволил на режима, потискащ собствения си народ, да остане на власт, изтъкна той.

Ако Съветът за сигурност отново пропусне историческа възможност, няма да има друг избор за международната общност освен да подкрепи законната самоотбрана на сирийския народ, който е жертва на масова екзекуция от страна на силите на режима, каза Ердоган.

Според международните организации репресиите са довели до смъртта на повече от 9000 души, според мен цифрата е много по-голяма, изтъкна Ердоган.

Той настоя Съветът за сигурност, където Русия и Китай се противопоставят на всяка резолюция срещу Дамаск, да поеме своята отговорност.

Турция има обща граница със Сирия от над 900 км. В миналото съюзник на Дамаск, Анкара скъса с него заради кървавите репресии, предприети от режима на Башар Асад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com