ЕС удължи мандата на ЕУЛЕКС в Косово с 2 г.

5753
ЕС удължи мандата на ЕУЛЕКС в Косово с 2 г.

ЕС съобщи, че удължава с две години мисията си ЕУЛЕКС в Косово и й предоставя бюджет от 111 милиона евро. Срокът на настоящата мисия изтичаше на 14 юни 2014 г., предаде БГНЕС.

"Изразявам задоволството си, че най-голямата гражданска мисия на ЕС е удължена за допълнителен период от две години. ЕУЛЕКС Косово, чийто мандат е да помага на полицаите, съдиите и митничарите на страната, извърши забележителна работа", заяви върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън в комюнике.

Централната цел на мисията е да помага и подкрепя властите в Косово в области като право, и най-вече полиция, правосъдие и митници. В момента в мисията участват около 1700 чуждестранни полицаи, съдии, прокурори и митничари, както и 1100 местни жители.

В момента тече процес на преструктуриране, за да се подготви предаването на някои задачи на властите в Косово. В областта на правосъдието 334 разследвания, от които 80 свързани с военни престъпления, се водят от представителите на ЕУЛЕКС. Усилията на мисията доведоха до 297 съдебни решения, от които 22, свързани с военни престъпления.

В момента ръководител на мисията е французинът Ксавие Бу де Марнак.

Редактор: Яна Баярова

Тачи: Наблюдаваната независимост на Косово приключва на 2 юли

Наблюдаваната независимост на Косово приключва на 2 юли. Това е заявил косовският премиер Хашим Тачи, съобщават медии в Прищина. Тачи е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com