Европейски съд осъди Гърция за сегрегация

13319
Европейски съд осъди Гърция за сегрегация

Гърция беше осъдена от Европейския съд по правата на човека, тъй като гръцките власти са създали в малко селище в централната част на страната училище, предназначено само за ромски деца, което според съда представлява "етническа сегрегация", предаде БГНЕС. Това училище съществува и сега.

Съдиите са постановили, че организацията на училищното образование в малкото градче Софадес, населено наполовина с роми, е дискриминационна и представлява посегателство срещу правото на образование. Присъдата срещу гръцките власти е да изплатят по 1000 евро неимуществени щети на всяко от осемте семейства, подали жалбата до ЕСПЧ.

ЕС не се бори достатъчно с дискриминацията срещу ромите

По повод наближаването на международния ден на ромите, отбелязван на 8 април, ”Амнести интернешънъл” пососчи, че Европейски...

По времето на съдебната процедура - учебните 2009 г. и 2010 г. в Софадес е имало 4 начални училища, в едно от които са учили само ромски деца. Те са били записвани в него въпреки, че някое от другите 3 училища е по-близо до домовете им. И обратно - деца от гръцкия етнос са били записвани в други училища, които са много по-далеч от домовете им в сравнение с въпросното учебно заведение на ромски деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com