Еврозоната – поредна стъпка

4046
Еврозоната – поредна стъпка

Срещата в понеделник беше победа за германския канцлер Ангела Меркел. Тя настояваше за промяна на договора на ЕС, за да се гарантира по-голяма дисциплина на националните бюджети. Меркел не получи промяна на договора – Дейвид Камерън наложи вето на това, но сега канцлерът разполага с нови правила, подкрепени от санкции.

Германците вярват, че тези промени ще засилят доверието в единната валута в дългосрочен план. Единствено Великобритания и Чехия отказаха да се присъединят към останалите 25 страни от ЕС, които подкрепиха пакта.

През миналия декември Дейвид Камерън използва правото си на вето, за да попречи на това тези правила да бъдат част от нов договор на ЕС, което според него, би навредило на британските интереси. Тогава той настоя, че ако еврозоната иска да продължи с пакта, институциите на ЕС не трябва да бъдат използвани.

След срещата в понеделник вечерта британският премиер посочи, че ще оспори намесата на институциите, единствено ако интересите на Великобритания са застрашени. Той заяви, че ще следи като ястреб, въпреки че някои от лейбъристите са недоволни от смекчаването на позицията на премиера. Говори се, че Дейвид Камерън е бил принуден да направи отстъпки от вицепремиера Ник Клег.

Рекордна безработица в еврозоната през декември 2011

Безработицата в еврозоната достигна най-високото си ниво в историята през декември 2011 г. от 10,4% от активното население, сочат дан...

Новият пакт трябва да бъде подписан през март, но в някои страни, като Ирландия, може да има спорове за това дали хората трябва да имат правото да кажат своето мнение за подобна важна стъпка като фискалния съюз.

Много енергия и аргументи бяха хвърлени по това споразумение. Под въпрос е обаче дали то ще има голямо влияние върху непосредствената криза.

Сони Капур от анализаторския център „Re-Define: казва, че „обхватът на фискалния пакт може да помогне да се увеличи подкрепата за борба с еврокризата сред германците и в Европейската централна банка (ЕЦБ), може да изиграе полезна роля. От конкретна икономическа гледна точка, той е до голяма степен без значение”.

Италия и Испания все още са в опасност и през март лидерите на ЕС ще обсъдят дали да увеличат размера на новия постоянен спасителен фонд – Европейския механизъм за стабилност. „Имаме усещането, че има промяна в позицията на Германия и аз съм оптимист”, заяви италианският премиер Марио Монти.

Тихата надежда е, че Германия ще стане по-отстъпчива, след като е постигнала целта си за новия фискален пакт.

Политиците в ЕС губят доверие

Не изминаха и две седмици от новата година, а на антикризисните перспективи на ЕС бе нанесен болезнен удар. В нощта срещу 14 януари а...

Междувременно Гърция остава безпокойство. Все още няма споразумение по втория спасителен пакет в размер на 130 милиарда евро. Без него Гърция е заплашена от фалит. Спасяването зависи от това частните инвеститори да приемат загуби, а правителството да направи нови съкращения, включително и на 150 000 работни места в публичния сектор.

Гръцкият премиер заяви, че все още е твърде рано да се каже дали ще бъде нужно по-голямо от съгласуваното вече финансиране.

Има съмнения, че Гърция ще успее да изпълни реформите, което накара германците да предложат еврокомисар, който ефективно да управлява гръцката икономика. Това предизвика ярост в Атина.

Президентът на Франция Никола Саркози отхвърли идеята, като заяви, че Гърция е „суверенна държава, която сама върши своята работа. Не може да се говори за това държава да бъде поставяна под надзор. Това не би било разумно, демократично и ефикасно”.

Гърция изглежда близо до споразумение за реструктуриране на дълга си.

Германия подкрепя създаването на европейска рейтингова агенция

Време е Европа да създаде своя собствена рейтингова агенция, заяви в неделя по време на посещение в Атина германският външен министър Г...

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой призова за споразумение до края на седмицата. До голяма степен всичко зависи от това как ЕЦБ ще избере да процедира с гръцките облигации, които притежава.

Въпреки че гръцкият маратон продължава, има и нови опасения за това дали Португалия няма да се нуждае от втори спасителен пакет. В съществуващия фонд ще има достатъчно средства да се помогне на Португалия, но подобна стъпка ще засили подозренията, че заемите на практика са плащания за периферните страни.

Още нещо за новия фискален пакт. Има някаква ирония във всичко – той въвежда ограничения за разходите в момент, когато ЕС започва да се пита дали тези мерки не рискуват да тласнат страните към спирала на икономически спад.

Икономическият ръст е новият лозунг. Лидери като Марио Монти отправят предизвикателство към германската строгост, но ръцете на страните, които са изкушени да заемат повече, ще бъдат вързани.

BBC

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com