"Фич" се прицели в рейтинга на САЩ

4505
"Фич" се прицели в рейтинга на САЩ

Агенция "Фич" предупреди, че може да понижи своята оценка за Съединените щати и да ги лиши от отличните "ААА", ако Конгресът във Вашингтон не се споразумее с президента Барак Обама за дълговия таван, предаде БГНЕС.

Гигантът съобщи, че ако властите не вдигнат лимита навреме, това ще доведе до формално преразглеждане на рейтингите на американските дългови инструменти. Въпреки това тя настоя, че рискът от фалит на САЩ е изключително нисък.

Федералните дългове на САЩ удариха тавана от 16,394 трлн. долара в края на декември. По тази причина конгресмените са принудени да вземат решение дали да вдигнат лимита в идните няколко седмици. В противен случай САЩ ще изгубят възможността да теглят заеми, за да покриват разходите си.

САЩ бяха изправени пред подобно предизвикателство през август 2011 г.. Безизходицата тогава накара една от водещите три агенции – "Стандард енд Пуърс" (С&П), да свали отличния рейтинг на американските дългове.

"Фич" днес коментира, че методът на поставяне на таван на количеството дългове е неефективен и потенциално опасен начин за постигане на бюджетна дисциплина.

"Фич" и "Мудис" продължават да оценяват дълговете на САЩ с "ААА". Въпреки това от "Мудис" вече предупредиха, че може да променят перспективата на "отрицателна", което означава, че рейтингът вероятно ще бъде понижен в средносрочен план.

Редактор: Десислава Ушатова

САЩ може да фалират през февруари - март

Фалит очаква САЩ в средата на февруари или в началото на март, ако Конгресът в най-близко време не постигне споразумение за повишаване ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com