Френският кардинал съобщава името на новия папа

4854
Френският кардинал съобщава името на новия папа

Френският кардинал Жан-Луи Торан ще има честта да обяви следващия духовен лидер на 1.2 милиарда католици. Той ще съобщи резултата от конклава от базиликата Свети Петър.

Бившият ватикански дипломат, който е почитател на Бах, ще говори на латински от лоджия над площад Свети Петър, след като конклавът на кардиналите обяви, че новият папа е бил избран чрез пускането на бял дим от комина на Сикстинската капела.

На 12 март Ватикана започва избора за нов папа

Римокатолическата църква ще избере новия папа на среща на кардиналите във вторник, 12 март, след историческата абдикация на папа Бене...

"Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam! (Съобщавам ви голяма радост. Имаме папа!"), ще каже Торан и след това ще обяви името на избрания кардинал и папската титла, на която се е спрял. 70-годишният духовник от Бордо има официалната титла "кардинал протодякон", което означава, че той е най-високопоставеният кардинал в ордена на дяконите.

Колегията на кардиналите е разделена на три ордена - епископи, свещеници и дякони. Торан беше водещият представител на Ватикана в интеррелигиозния диалог. Преди това той служи в дипломатическата служба на Ватикана и пътува по света с покойния папа Йоан Павел II.

Избирането му за папа е малко вероятно, но ако това се случи, отговорността да обяви името му пред ликуващата тълпа на площад Свети Петър и пред телевизионните камери от цял свят ще се падне на друг кардинал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com