Германия е изправена пред нова салафитска опасност

5571
Германия е изправена пред нова салафитска опасност

Председателят на Службата за защита на конституцията на Германия Ханс-Георг Масен предупреди за нова салафитска опасност, съобщават медии. Според него има голяма вероятност от осъществяване на нова пропагандна дейност на радикалните ислямисти в страната. Той смята, че уахабитите от Близкия изток се опитват да влияят на германските ислямисти, предаде КРОСС.

След забраната на салафитската организация "Милату Ибрахим (МИ)", един от бившите й ръководители е заминал за Близкия изток, където се занимава усилено с формирането на медиен център, в който ще се говори изключително на немски. 

"Целта е да се влияе на ислямистите в Германия", казва Масен, който още преди няколко седмици предупреди, че австрийският гражданин Мохамед Махмуд, който е бил член на службите за сигурност на страната, през април т.г. е заминал в Египет, където формирал своеобразен мост за контакти. Освен това, отбелязва топразузнавачът, напоследък службите са забелязали усилено "преселване" на салафитите от Германия в Египет. 

Салафитите ("Уахабитите") твърдят, че именно техните основни книги представляват онзи изворен и чист ислям, който са отслужвали първите поколения мюсюлмани. Особено се подчертава, че тези хора следват изключително ислямския монотеизъм, наречен още "товхид".

"Салафити" пък е наименование, което днес най-често се употребява за уахабитите, както в Саудитска Арабия, така и в другите страни. Тази ислямска фундаменталистка група нерядко използва и самоубийствени атентати, смятат експерти. 

Когато става дума за германците и тяхното отношение към исляма, статистиката показва, че в страната живеят около 3,3 милиона мюсюлмани, от които повече от 18 000 души са с доказан германски произход. През 2005 г. около 1000 германци преминаха в лоното на исляма, а през следващата 2006 г. това са сторили още 4000, сочат данните на Централния институт към ислямския архив в провинцията Северен Рейн-Вестфалия.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com