Горан Хаджич за първи път пред Трибунала в Хага

5721
Горан Хаджич за първи път пред Трибунала в Хага

Бившият лидер на хърватските сърби Горан Хаджич се изправи за първи път пред Трибунала в Хага. Той е последният обвиняем, съден за престъпления по време на жестоките войни на Балканите, предаде БГНЕС.

"Това е последната встъпителна пледоария в последния процес, който ще се води в този съд", заяви адвокатът на обвинението Дъглас Стринджър. "Но престъпленията, за които ще чуете, бяха сред първите, извършени в дългите години на конфликт и отчаяние, през които станахме свидетели на смъртта на една страна с богата култура и разнообразие, наречена Югославия", допълни той.

54-годишният Хаджич отговаря по 14 обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството за ролята му във войната в Хърватия от 1991 до 1995 г., включително масовото убийство на цивилни, изведени от болница във Вуковар през 1991 г. в един от най-мрачните епизоди на конфликта.

Той е смятан за отговорен и за масовото избиване на хърватски цивилни, които били принудени да ходят в минно поле в хърватския град Ловаш през октомври 1991 г. - едно от първите престъпления в дългия и кървав конфликт. "50 затворници били повикани по име и изведени от града към поле с детелини, в което преди това били поставени мини. Когато затворниците стигнали полето, им било наредено с насочено към тях оръжие да се хванат за ръце и да ходят в полето, за да намерят и обезвредят мините, поставени там", заяви Стринджър пред съда, докато невъзмутимият Хаджич, облечен в тъмносин костюм, слушаше.

"Когато първата мина избухнала, няколко сръбски войници започнали да стрелят по затворниците в полето и когато всичко свършило, 21 хърватски мъже били убити. Мъртвите били погребани в масов гроб", продължи Стринджър.

Хаджич, който беше лидер на самопровъзгласилата се Република Сръбска Крайна в началото на 90-те години на миналия век, е последният от 161 заподозрени с повдигнати обвинения от Трибунала в Хага.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com