Гръцката полиция нахлу в атински университет

6720
Гръцката полиция нахлу в атински университет

В мащабна операция гръцките органи на реда са нахлули на територията на Политехническия университет в Атина, съобщава БТВ. Акцията е започнала в 6.25 ч. Тази сутрин и при нея са били арестувани 25 души. На територията на учебното заведение са намерени туби със запалителна течност.

До момента причините за крупната акция не са известни. Смята се обаче, че тя може да е свързана с публикувани на сайта на анархистите призиви за протестни акции. Няма информация дали полицейската операция е по искане на ректора на Политехническия университет или по нареждане на прокурор.

Гърция завърши първата си голяма приватизация

Първата голяма приватизация в Гърция приключи, продавайки дялове от държавната лотария на гръцко-чешки инвестиционен консорциум днес, п...

Според гръцките медии това е първият случай, когато полицията нахлува във ВУЗ без видими поводи. По принцип на органите на реда им е забранен достъпът до университети. Това е мярка, наложена след края на управлението на военната хунта в Гърция през 70-те години на миналия век. Тогава народното недоволство от властта достига връхната си точка на 14 ноември 1973 г., когато група студенти се барикадират именно в Политехническия университет в Атина, подкрепяни от събралата се на улицата многолюдна тълпа. Те искат възстановяване на свободата и демокрацията. Бунтът им е потушен с помощта на бронирана техника и армейски подразделения, като 34 души са убити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com