"Хамас" предлага йорданско-палестинска конфедерация

7655
"Хамас" предлага йорданско-палестинска конфедерация

Палестина и Йордания могат да създадат конфедерация след формирането на самостоятелна палестинска държава, заяви лидерът на "Хамас" Халед Машаал, предаде БГНЕС.

Идеята бе лансирана по време на срещата на Машаал с йорданския крал Абдула II. "Да говорим за конфедерация в този момент, преди да има независима палестинска държава, е неприемливо. Когато това стане факт обаче, въпросът би могъл да се обсъди в контекста на взаимноизгодни условия както за Палестина, така и за Йордания", заяви Машал.

В периода 1948-67 г. Йордания контролира Западния бряг на река Йордан и Източен Ерусалим. Едва през 1998 г. Аман се отказва от претенциите си върху тази част от палестинската територия, окупирана от Израел. Идеята за йорданско-палестинска конфедерация изниква регулярно на дневен план заради дългогодишната липса на напредък в постигането на траен мир в Близкия Изток.

По време на разговора си с Халед Машаал крал Абдула II (чиято съпруга Рания е палестинка) не е изразил конкретно мнение по въпроса за формирането на конфедерация. Йорданският държавен глава е отбелязал, че най-важното за момента е постигането на примирие между двете главни палестински движения - "Хамас" и "Фатах", конкуриращи се за контрола върху палестинските територии.

Лидер на "Фатах" е президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас, като обаче Ивицата Газа се управлява от "Хамас", взело властта след парламентарни избори. Противоречията между двете движения бяха изгладени между лидерите им на среща, състояла се неотдавна в Кайро.

Редактор: Десислава Ушатова

Арабската лига призова арабите в Израел да гласуват на изборите

Арабската лига призова арабите в Израел масово да вземат участие на парламентарните избори във вторник, предаде АФП. „Лигата при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com