Иран готви отговор на "Арго"

15672
Иран готви отговор на "Арго"

Иранската киноиндустрия подготвя филм, който ще бъде заснет в отговор на нашумелия хит на режисьора Бен Афлек "Арго". Режисьорът Атаолла Салманян вече работи върху лентата със заглавие "Генерален щаб", чийто конкретен сюжет и дата на излизане все още не са оповестени.

Филмът на Бен Афлек е посветен на събития, случили се след Ислямската революция от 1979 година, когато в иранската столица Техеран са взети за заложници служители на американското посолство в страната.

Арго и Афлек бяха отличени от кинокритиците

В сряда вечерта „Линкълн” на Стивън Спилбърг бе отличен с 12 номинации за „Оскар”. Вчера вечерта кинокритиците ...

Този сюжет предизвика негодувание сред определени кръгове в Иран, поради което Салманян се надява, че проектът му ще бъде финансиран от Бюрото по изкуства на Ислямската идеологическа организация за разпространение на исляма (Islamic Ideology Dissemination Organisation). "Филмът ми трябва да бъде подобаващ отговор на антиисторическия "Арго", коментира иранският режисьор пред местната новинарска агенция MNA, цитиран от Guardian и БЛИЦ.

Иранските власти възприеха филма като обида заради начина, по който той отразява страната и народа на Иран. "Арго" официално бе определен като "антиирански".

Държавната иранска телевизия също коментира лентата: "Иранофобският американски филм прави опит да демонизира и опише иранците като прекалено емоционални, ирационални, луди, а в същото време агентите на ЦРУ са представени като герои патриоти".

Планирано е "Генерален щаб" да започне снимки следващата година, а историята в него ще се основава изцяло на свидетелски разкази на очевидци.

Междувременно режисьорският проект на Бен Афлек "Арго", смятан за един от хитовете на изминалата година и за фаворит в тазгодишния сезон на филмовите награди, изненадващо не попадна сред номинациите за Най-добър режисьор и Най-добър сценарий в списъка за наградите "Оскар", обявен на 10 януари 2010 г.

За сметка на това работата на Бен Афлек беше оценена от журито на други престижни филмови награди - "Златен глобус" - и той получи съответните статуетки на състоялата се преди броени часове церемония в Калифорния.

Иранският износ на петрол се срина с 40% за 9 месеца

Иранският износ на петрол намаля с 40% през последните девет месеца заради тежките санкции, които Западът наложи на страната, обяви н...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com