Ислямистите се отказаха да правят шериатска държава в Северно Мали

5507
Ислямистите се отказаха да правят шериатска държава в Северно Мали

Туарегите от Национално движение за освобождение на Азауада и радикалната ислямистка групировка „Ансар Дине” са се отказали от идеята за сливане и създаване на шериатска държава в Северно Мали, поради принципни разногласия, съобщават световните медии.

„Ние се отказахме да приемем окончателните документи, защото те се различават от подписания по-рано меморандум за разбирателство”, каза Ибрахим Асалей, представител на туарегите. Думите му потвърди и роднина на един от лидерите на „Ансар Дине” шейх Ияд аг Гали.

Нова ислямистка държава в Африка?

Две радикални ислямистки групи, действащи на територията на Мали - "Ансар ал-Дин" ("Бранители на вярата") и Националното движение за ...

Вчера правителството на Мали категорично отхвърли декларацията за независимост на бунтовническия съюз за независима ислямистска държава на туарегите в северната част на страната, предаде АФП.

„Правителството на Мали категорично отхвърля идеята за създаване на държава Азауад, още повече като ислямска такава”, заяви Хамадоун Тоуре, министър на информацията във временното правителство.

„Въпреки че създаването на тази държава е само на хартия и не е фактическо, ние подчертаваме, че Мали е светска държава и ще остане такава”, заяви министърът.

Националното движение за освобождение на Азауад и ислямистската групировка „Ансар Дине” (Защитници на вярата) обявиха сливането си в единна организация и обявиха независимостта на Азауад като ислямистска държава на базата на шариата, или закона на Исляма.

Франция отхвърли обявяването на независимост на туарегите

Франция отхвърли обявяването на независимост от племето на туарегите в северната част на Мали. Париж също така заяви, че ще подкрепи те...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com