Кипър осъди на четири години затвор член на "Хизбула"

4045
Кипър осъди на четири години затвор член на "Хизбула"

Кипърски съд осъди член на ливанската групировка "Хизбула" на четири години затвор, след като го призна за виновен за участие в заговор за атака срещу израелски интереси в островната държава, предаде БГНЕС.

Съдът в южния крайбрежен град Лимасол е осъдил Хосам Талеб Яакуб, притежаващ двойно ливанско и шведско гражданство, на четири години затвор. От тях ще бъде извадено времето, което той вече прекара в затвора от юли миналата година.

Яакуб беше признат за виновен на 22 март по пет обвинения, сред които участие в криминална организация, участие в криминален акт и пране на пари. 24-годишният Яакуб заяви пред съда миналия месец, че е събирал информация за израелски туристи, посещаващи островната държава, но отхвърли обвинението, че е участвал в заговор за атакуването им.

Той посочи, че е бил помолен да дава информация за пристигащите полети от Израел в Кипър и да записва регистрационните номера на автобусите с туристи от еврейската държава. Яакуб заяви, че не е знаел за какво е тази информация и бил арестуван през юли миналата година преди да съобщи информацията на поръчителя си в Ливан, когото не познавал.

Днес той не показа никаква емоция след обявяването на присъдата, след което беше изведен от съдебната зала под въоръжена охрана. "Няма съмнение, че това са сериозни престъпления, защото те най-малкото потенциално заплашват сигурността на израелските граждани и са насочени срещу територията на Кипър. Въпреки че целите не са били изпълнени, това все пак нарушава сигурността на гражданите и правната система, чийто пазител е съдът", постанови съдията.

Преди обявяването на присъдата съдът взе предвид факта, че Яакуб е сътрудничил на полицията и че е бил нает от активист на шиитската групировка на 19-годишна възраст. Като смекчаващи вината обстоятелства адвокатът на защитата заяви, че Яакуб не е извършил акт на насилие и има чисто досие. Той също така не е пренасял или носил оръжия и експлозиви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com