900 дела срещу ОЦК са завели бивши служители на предприятието

4989
900 дела срещу ОЦК са завели бивши служители на предприятието

Над 900 са делата, образувани от бившите металурзи от ОЦК, по които са работили магистратите от Районния и Окръжния съд в Кърджали. Толкова са и изпълнителните листове, издадени след съдебните искове на работниците заради неполучените суми за заплати, предаде БГНЕС.

Някои от вече безработните металурзи за завели по две дела. Това драстично е натоварило магистратите, на които се наложило да гледат по 20 дела на ден.

Председателят на Окръжния съд в Кърджали Георги Милушев заяви, че през последните години е регистриран ръст в броя на гражданските дела в четирите районни съдилища в Кърджали, Момчилград, Ардино и Крумовград. Докато през 2010 г. те са били 4 932, през 2011 г. са достигнали 5 866, а през миналата година – 6 597.

Броят на наказателните дела обаче е намалял чувствително. Това съдията Милушев аргументира с процеса на обезлюдяването на Източните Родопи. Най-голям е делът на транспортните нарушители, непрекъснато се вдига броят на шофиращите без право на управление. След многочислени актове, наказания с пробация и други присъди трима са в затвора. За кражби са осъдени 112 души, за престъпления срещу личността – 38. Присъдите наброяват общо 189.

Средно на месец един магистрат в районната инстанция в Кърджали е работил по близо 65 дела. В съда в Момчилград броят им е около 29, в Крумовград – 19 и в Ардино – около 17. Окръжните съдии гледат по 7 дела месечно. Въпреки голямата натовареност, магистратите са приключили в срок 99,5% от обжалваните дела, посочи Милушев. Той отбеляза и тенденция на увеличаване на споразуменията, като при транспортните престъпления те достигат 60%. Съдията уточни, че особен проблем напоследък е намирането на вещи лица, тъй като има отлив и загуба на интерес. Според него този проблем ще бъде решен с нов закон.

Забавените заплати на металурзите от ОЦК вече се изплащат

Близо 60 от обща 300 металурзи от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали вече са получили забавените си с година заплати, предаде БГНЕС. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика