Меркел: Растежът на кредит ще задълбочи кризата

4202
Меркел: Растежът на кредит ще задълбочи кризата
Германският канцлер е подложена на все по-силен натиск за предоговаряне на условията за рестриктивна финансова политика в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли призивите на нейните леви опоненти в Германия и Европа за политика на икономически стимули, водеща до натрупването на нови дългове. Тя предупреди, че "растежът, базиращ се на кредит" ще вкара Европа в още по-дълбока криза, предаде БГНЕС.

След избирането на Франсоа Оланд за президент на Франция, германският канцлер е подложена на все по-силен натиск за предоговаряне на условията за рестриктивна финансова политика в ЕС и поставяне на акцент върху икономически растеж.

В реч пред Бундестага канцлерът Меркел подчерта, че намаляването на дълговете и насърчаването на растежа са "двете хапчета" на европейската политика, а не два алтернативни пътя.

"Растежът посредством структурни реформи е важен и необходим. Растежът на кредит е път, който ни връща обратно в началото на кризата" и по тази причина ние няма да го следваме, заяви тя.

Ободрена от победата на Оланд, германската левица призова към предложения от Берлин фискален пакт за бюджетна дисциплина да бъде добавен Европейски "пакт за растеж".

Фискалният договор за бюджетна дисциплина е подписан от 25 страни-членки на Европейския съюз, но все още предстои да бъде ратифициран официално от много парламенти.

Председателят на парламентарната група на Германската социалдемократическа партия Франк-Валтер Щайнмайер обвини правителството на Меркел в "политическа летаргия". Той изтъкна, че Германия е преодоляла успешно еврокризата, защото е приложила съчетание от политики на рестрикции и растеж.

Редактор: Десислава Ушатова

Меркел: Ще приема Оланд, но Фискалният пакт остава

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще приеме новоизбрания френски президент Франсоа Оланд "с отворени обятия" и допълни, че ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com