Металурзи заплашват с екологична катастрофа

4570
Металурзи заплашват с екологична катастрофа
Всички 65 работници в ОЦК обявиха, че ще напуснат работа

Всички 65 работници в ОЦК, които продължават да поддържат мощностите, обявиха днес, че ще напуснат работа.

Това гарантира тежка екокатастрофа в Кърджали и язовир "Студен кладенец".

Въпреки протестите, които избухнаха на 1 март и преустановения от миналата година производствен цикъл, работниците ходят редовно на работа на 5-сменен режим, викани са често извънредно при аварии. В завода са складирани огромни количества сярна киселина и други опасни химикали, а при един пробив в електроинсталациите градът и околностите ще бъдат поставени под невероятен риск, коментираха металурзи по време на поредната блокада на централното кръстовище.

Днес те се хванаха за ръце и направиха жива верига, макар полицията да беше отцепила целия център и движението се извършваше по обиколни маршрути в продължение на един час.

"ТИР-ове товарят от сутринта цинк и олово от държавния резерв, складирани в завода – или държавата се страхува, че количествата ще изчезнат, или пък смята напълно да абдикира от ангажимента си към нас. ОЦК ще бъде продаден като Кремиковци и всичко метално ще бъде продадено за скраб", заявиха работници.

Синдикатите се договориха да внесат втора декларация в парламента с настояване за по-бърза процедура при издаването на заповедите за принудително изпълнение на паричните задължения. Такива заповеди получиха 420 работници от ОЦК, но юристите на собственика Валентин Захариев внесоха възражения и хората не можаха да получат заплатите си по съдебен път.

Все още около 60 души не са получили еднократната помощ от 325 лева, осигурена от социалното министерство. Грешки и пропуски в заявленията, които са подали в дирекцията за социално подпомагане обаче могат да им доведат глоби от по 194 лева, предупредиха заводските синдикалисти.

Утре на зелените площи пред кметството ще бъде построен палатков лагер, който ще даде старт на подписката, допълва по темата БГНЕС. Това е последната форма на протеста срещу работодателя-престъпник, пред когото държавата и законите са безсилни, заяви Иванка Караколева, регионален председател на КНСБ.

Редактор: Иво Георгиев

Дянков: Кредиторите на ОЦК не са готови да опростят задължения

Кредиторите на ОЦК Кърджали все още нямат обща готовност да опростят част от задълженията на предприятието, заяви днес в НС вицепреми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com