Населението на Източна Европа се топи с тревожни темпове

11542
Населението на Източна Европа се топи с тревожни темпове

Повече от 20 години след рухването на комунизма разликата в богатството между Източна и Западна Европа се запазва и населението на страните от Черноморското до Балтийското крайбрежие се топи с тревожни темпове, съобщава британският в. "Индипендънт", предаде БГНЕС.

Макар членството в ЕС да донесе просперитет за мнозина, то улесни също така възможностите за емиграция, карайки младите хора да напускат родните си страни и да оставят след себе си все по-възрастно и бедно население. Румъния, където средната месечна заплата е 350 евро, е сред най-засегнатите с 12% спад на населението през последните десет години. В другия край на континента данни от преброяването на населението в Латвия показаха спад с 13%, главно заради емиграцията. И двете страни бяха принудени да приложат строги мерки за ограничаване на разходите.

Населението в сравнително по-богати страни като Чехия и Полша се запази непроменено, благодарение на завръщането на емигранти и пристигането на хора от по-бедни страни. Но на юг, на Балканите и в северните балтийски страни, картината е нерадостна. Преброяване на населението в държави от Стария континент през 2011 г. показа, че населението в Литва се е стопило с 12% за десет години, в България - със 7%, а в Сърбия, която не е член на ЕС, с 5%. Унгария имаше население от 10,4 милиона души малко след рухването на комунизма през 1989 г., но миналата година то е намаляло под 10 милиона души.

За разлика от тях населението на богатата Германия е нараснало през миналата година за първи път от 2002 г. заради имиграцията от новите държави-членки на ЕС, въпреки прогнозите, че броят на починалите ще надвиши броя на новородените. До 2060 г. Румъния, Литва, Полша и България ще имат най-висок дял на възрастни хора спрямо работещи в ЕС. От 19-те милиона души население на Румъния по-малко от пет милиона са работещите хора, които плащат данъци, а по-голямата част от останалите са пенсионери, деца, земеделци, издържащи се от това, което произвеждат, и хора, работещи нелегално. Разходите за над 5-те милиона пенсионери възлизат на 9% от БВП през 2010 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com