Увеличават тавана на заплатата, върху която се плаща здравна осигуровка?

6283
Увеличават тавана на заплатата, върху която се плаща здравна осигуровка?

Представители на водещите пациентски организации предлагат да се увеличи таванът на заплатата, върху която се плаща здравната осигуровка. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след среща с ръководствата на национално представените пациентски организации, пише “Дарик”, цитиран от БЛИЦ.
Сега този таван е 2000 лева, а пациентите предлагат да се увеличи на 5000 лева.

Министър Атанасова и представителите на организациите заявиха още, че ще работят за утвърждаването на законодателни мерки, които да подобрят събираемостта на здравните вноски, като се разработят и варианти за събиране на вноските на над 1 милион здравно неосигурени българи.

На срещата бяха обсъдени още предложения за промени на здравното осигуряване и дългосрочната здравна политика. Сред обсъдените идеи са отпадането на таксите за избор на екип и придружител в болниците, идеята за преструктурирането на Изпълнителната агенция за медицински одит като специализирана институция, следяща дали подадените сигнали са вследствие на лекарска грешка или медицински инциденти.

Министър Атанасова потвърди и информацията, че в Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив са извършени редица нарушения по процедурите за обществени поръчки за периода 2008-2011 г. Болницата дължи около 5 млн. лева на фармацевтичната компания „Софарма Трейдинг”. За да не бъде осъдена да ги плати, болницата трябва да сключи съдебна спогодба, а решението за нея вероятно ще бъде подписано от здравния министър. В момента лечебното заведение няма запорирани сметки, а за подобряване на контрола в болницата ще бъде увеличен броят на членовете в съвета на директорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com