Натоварена година за двойката на ЕС

5296
Натоварена година за двойката на ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози в понеделник провеждат първата си среща за тази година. Те са задължителната двойка в ЕС. Меркел и Саркози се срещат поне веднъж на десет дни. Следващата седмица те са в Рим, след това в Давос, а в края на месеца в Брюксел.

Лидерите на Германия и Франция са заети с решаването на кризата в еврозоната. Останалите страни, които използват единната валута, се превърнаха в наблюдатели, викани на срещи, за да се подпишат под поредната френско-германска инициатива. Никога преди по-малките страни в ЕС не са имали толкова малко влияние.

Отношенията между канцлера Меркел и президента Саркози значително се подобриха. Те избраха да изглеждат единни, вместо да се сочат с пръст и да се критикуват по време на пресконференции.

Редовните срещи и усмивките и прегръдките доведоха до появата на името „Меркози”. Истината обаче е, че остават фундаментални различия.

Данъчната преграда

Французите все още смятат, че единственият отговор на кризата е Европейската централна банка (ЕЦБ) да стане кредитор като най-последна възможност. Германците не смятат така. Те се опасяват, че това би окуражило безразсъдното харчене, което предизвика кризата.

Споразумението между двамата лидери е ЕЦБ да може да се заеме със своята работа без те да го коментират. Това не попречи на френския президент Никола Саркози през миналата седмица да призова за участие на всички европейски институции. Това беше ясен сигнал към ЕЦБ.

И двамата лидери подкрепят налагането данък върху финансовите транзакции. Френският президент е нетърпелив и е готов да го наложи сам.

„Няма да чакаме останалите, за да получим съгласие за данъка. Ние ще го въведем, защото вярваме в него”, каза Саркози през миналата седмица.

Германците са по-предпазливи. Те биха предпочели това да се случи на база на одобрението на ЕС. Едва ако това се окаже невъзможно, те биха предприели налагането на данък само в 17-те страни от еврозоната.

Данъкът е потенциален източник на конфликт с Великобритания. Лондон ще се противопостави, освен ако няма глобален данък върху финансовите транзакции, подкрепен от Г20. В противен случай британските власти смятат, че данъкът просто ще отдръпне бизнеса от Лондонското Сити.

Френската политика

Франция и Германия ще обсъдят и „фискалния съюз”, съгласуван по време на срещата през декември. Това споразумение цели налагането на много по-голяма дисциплина на бюджетите със санкции срещу нарушителите.

Кристин Лагард е оптимист за перспективите на еврозоната

Европа може да избегне рецесията през тази година, заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард като подчерта, ч...

Германците искаха поправка на европейските договори, но британският премиер Дейвид Камерън наложи вето. Надеждата е, че подробностите по споразумението ще бъдат готови за обсъждане по време на срещата на 30 януари преди окончателно да бъдат одобрени в края на март.

Някои детайли, като ролята на европейските институции за налагането на новите правила, може да предизвикат разногласия.

През следващите няколко месеца президентът Никола Саркози ще използва всяка възможност, за да се покаже като активен лидер. Той е изправен пред избори през април и в момента изостава. Неговият най-силен коз е да покаже, че има опита, за да се справи с подобна опасна криза, която не може да бъде оставена на основния му опонент Франсоа Оланд.

Над френския лидер обаче е надвиснала заплахата от понижение на френския кредитен рейтинг, тъй като агенциите имат съмнения относно решимостта на Париж да се справи със своя дефицит.

„Фискалният съюз” няма да реши кризата днес. Неговото влияние ще бъде в дългосрочна перспектива. Той засилва критиките към европейските лидери за това, че никога не са се проваляли да се фокусират върху погрешните неща, в частност- върху институционални промени.

Самопричинен застой

Политиците обичат да обещават, че предстоят по-добри времена. Но тези дни мнозина разпръскват мрачно настроение. В новогодишното си обр...

Единственото им значително постижение беше да убедят страничните наблюдатели в решимостта си да защитят единната валута.

Несвършена работа

Сърцевината на кризата в еврозоната продължава да разкрива своите подробности почти ежеседмично. За много от тези проблеми се реагира твърде бавно.

Дисбалансът между силните и слабите европейски икономики се увеличава и се засилва напрежението върху единната валута.

Безработицата е на почти рекордно ниво. Броят на хората без работа в Германия сравнен с този в Испания само подчертава, че икономиките се раздалечават.

МВФ: Малко вероятно е еврото да "изчезне" тази година

Малко вероятно е еврото да „изчезне” тази година, заяви днес ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лага...

Продажбите на дребно намаляват. Някои страни, налагащи нови антикризисни мерки, изпадат в рецесия. Потребителското доверие е ниско.

Страни като Испания не успяват да намалят своя дефицит. Нивото на дълга остава високо. А банките не си вярват достатъчно една на друга, за да си отпускат заеми.

Гръцката криза все още не е решена. Вторият спасителен пакет, който все още се обсъжда, може да се окаже неадекватен. А инвеститорите все още не знаят какво ще се случи с парите им, ако големи икономики като Испания или Италия изпаднат в затруднение.

Рано или късно тези проблеми ще трябва да бъдат решени.

BBC

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com