Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

5141
Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така
Снимка: iStock

Хлябът засища бързо и върви добре с месо, супа, гарнитури и много други ястия.Дори ако искате да се отървете от излишните килограми, не е необходимо да го изключвате напълно от диетата си. Достатъчно е просто да намалите количеството му или да го заместите с пълнозърнест продукт.

"Освен това можете дори да ядете любимия си бял хляб или хлебчета, следвайки един трик, чиято ефективност е научно доказана", казва руският ендокринолог д-р Зухра Павлова.

Трик за правилна консумация на хляба

"Хлябът трябва да се съхранява във фризер. Проведен е експеримент, в който са участвали 10 души, от които седем жени. Възрастта на доброволците е от 22 до 59 години. Всички участници в експеримента са били разделени на четири групи. Те са консумирали хляб в различни форми: свеж; замразен и размразен след това; прясно изпечен; изпържен, но след размразяване.

Диетолог разкри защо и по колко хляб е полезно да се яде

На участниците са били измерени нивата на кръвната им захар преди и след експеримента. По време на експеримента те не са променили хранителните си навици.

Оказва се, че най-здравословният хляб е този, който е бил замразен: хората, които го консумират, имат най-ниски пикове на кръвната захар. Дори ако такъв хлебен продукт след изпържи след размразяване, той все още няма да загуби полезните си свойства.

„Когато хлябът се пече, нишестето претърпява желатинизация. Благодарение на тази форма се усвоява по-лесно и глюкозата се усвоява по-бързо. Това не е много добре, защото тогава нивото на инсулин се повишава значително. Човек се оплаква от постоянен глад, по-бързо напълнява”, обяснява д-р Зухра Павлова.

Студът има съвсем различен ефект върху хляба: той превръща желатинизираното нишесте в устойчиво нишесте. Това нишесте се усвоява по-бавно и причинява по-малки скокове на кръвната захар. При което много по-ефективно е, ако не просто охладите хляба, а го замразите:ползите могат да се удвоят.

Важно предупреждение: изследванията показват, че този трик работи само с домашно приготвени печива. Вероятно всичко зависи от съставките в състава и начина на приготвяне. В крайна сметка у дома не добавяме различни консерванти и подобрители на вкуса, за да може продуктът да се съхранява по-дълго. Възможно е сред индустриалния хляб да има варианти, подходящи за замразяване, но учените все още нямат отговор на този въпрос.

„Препоръчвам да ядете пълнозърнест хляб. Не съдържа толкова въглехидрати, колкото обикновения бял хляб. Достатъчно е по едно парче на хранене“, споделя лекарят.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат пресен хляб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Правете това и ще нормализирате кръвното си само за седмица

Омега-3 за отслабване - как е правилно да се пие

По колко свинско месо може да се яде на седмица?

НЕ яжте бананите така, защото вдигат кръвната захар

Лекар: НЕ яжте ягодите така!

Лекар: Спрете да пиете вода с лимон сутрин

Лекар: Тези 3 грешки пречат на човек да живее до 100 години

Излизат ви синини по тялото? Това е симптом на тези 4 болести!

Жлъчният мехур дава ясен сигнал, който не бива да се подценява

Топ 5 ползи за здравето от риба тон в консерва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com