Нови имигранти

4881
Нови имигранти

Броят на румънските и българските работници във Великобритания е скочил с 15% през последната година, достигайки рекордните 103 хиляди души, и това преди още да бъдат отменени трудовите ограничения за тях.

Данните на британската статистическа служба сочат, че около 14 хиляди души от страни от бившия Източен блок са се сдобили с работа във Великобритания през миналата година. Това се равнява на 38 нови източноевропейски работници на ден.

Данните бяха публикувани вчера на фона на опасенията за огромния наплив от румънци и българи през следващата година, когато трудовите ограничения за двете нации бъдат отменени.

В момента на българите и румънците е позволено да работят само като самонаети лица или сезонни работници, като броят им е ограничен, а максималният период на разрешения престой е 6 месеца. От 1 януари 2014 година гражданите на новите страни от ЕС ще получат правото на неограничен достъп до британския трудов пазар.

По този повод сър Андрю Грийн, председател на „Мигрейшън уоч”, казва: „Новите данни потвърждават, че през последните 6 години броят на румънците и българите, които работят във Великобритания, се е увеличавал с около 14 хиляди души на година. А това се е случвало въпреки ограниченията. Очевидно е, че през следващата година този брой ще нарасне значително, така че прогнозата ни за 50 хиляди души годишно през следващите 5 години остава валидна”.

През 1997 година във Великобритания са работели едва 2000 румънци и българи, а 10 години по-късно, когато двете страни влязоха в ЕС, този брой е скочил до 29 хиляди души.

В някои части на Острова всеки десети жител е гражданин на източноевропейска страна, сочат данните от последното преброяване на населението.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да възпрепятства имигрантите от страни извън ЕС да злоупотребяват с националната система за здравеопазване и жилищно настаняване, а тези от ЕС – да получават социални надбавки.

Въпреки това, данните на статистическата служба показват ръст от 423 хиляди души на трудовия пазар през последната година, като 192 хиляди от тях, или 45%, са били британски граждани.

Числата говорят за драстична промяна спрямо края на 2011 година, когато броят на британските работници се е понижил с 311 хиляди души, докато този на родените извън Великобритания служители е скочил със 181 хиляди души.

Именно по това време се породиха опасенията за „ефекта на бързите закусвални”, взел името си от факта, че голям брой чужденци работят във веригите за бързо хранене.

Според министъра за имиграцията Марк Харпър обаче данните свидетелстват за това, че управляващата коалиция е ограничила „масовата злоупотреба” със системата.

„Тези числа показват, че изграждаме имиграционна система, която работи за националния интерес и в подкрепа на икономическия ръст”, посочи министърът.

„Численият ръст на трудовия пазар е в полза преди всичко на британските граждани, но все пак продължаваме да набираме квалифицирани имигранти, които са нужни на британския бизнес”, коментира данните Харпър.

Дейли мейл

Британските депутати отхвърлиха референдум за ЕС

Британската Камара на общините отхвърли снощи предложение на група евроскептици от Консервативната партия да се организира референдум...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com