Обама: САЩ няма да воюват повече

10005
Американският президент произнесе годишната си реч за състоянието на нацията

Президентът на САЩ Барак Обама в първото след преизбирането си обръщение за положението на страната потвърди изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан до края на 2014 година. Той обеща, че занапред няма да изпраща американски войници да воюват срещу тероризма извън граница.

Съединените щати ще помогнат на своите съюзници да се изправят срещу растящата заплаха от „Ал Кайда”, но без да се налага да изпращат хиляди войници в чужбина, обеща президентът. „Ал Кайда” сега е „бледо подобие” на организацията зад атентатите от 11 септември 2001 г. срещу САЩ.

Обама вярва, че войната в Афганистан приключва след година

Войната в Афганистан ще приключи през 2014 година. Това заяви американският президент Барак Обама в ежегодната си реч за състоянието на...

„Различни клонове и терористични организации в „Ал Кайда” се появиха от Арабския полуостров до Африка. Заплахата от тези групировки расте”, каза той. Въпреки това Обама каза, че Съединените щати не се налага да „изпращат десетки хиляди от своите синове и дъщери в чужбина, или да окупират други нации”. „Вместо това, ние ще трябва да помагаме на държави като Йемен, Либия и Сомалия да гарантират своята собствена сигурност и да помагаме на съюзниците да се сражават с тероризма, както направихме в Мали”, каза Обама.

В своята реч Обама засегна аспекти от вътрешната и икономическата политика като повишението на нивото на минималната заплата на труда, предоставянето на гражданство на нелегалните имигранти, стимулирането на икономическото развитие и борбата с безработицата, пише „Независимая газета”.

Своята традиционна ежегодна реч на заседанието на двете палати на Конгреса Барак Обама произнесе във вторник вечерта. В същото това време цяла Америка с притаен дъх следеше драматичните събития в щата Калифорния. Там в планинския район Биг Беър завършваше операцията по залавянето на бившия полицай-сериен убиец Кристофър Дорнър. Около 200 въоръжени полицаи и хеликоптери обкръжиха хижата, в която се укриваше техният бивш колега. В отмъщение за своето уволнение той уби заместник-шерифа, рани двама полицаи и се предполага, че е убил две деца. Освен това той е съставил списък с 40 бъдещи жертви.

Престрелката беше проследена не само от телевизионните зрители, но и от притежателите на смартфони в залата на заседанието, където от трибуната изнасяше своята реч президентът.

Без "рестартиране" на хоризонта

В Русия има малко надежди за ново „рестартиране” на отношенията със САЩ в началото на втория мандат на президента Барак Об...

На този фон много навременно прозвуча призивът на Обама да се приеме закон срищу продажбата на най-опасните видове огнестрелни оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com