Прокуратурата поиска остраняване от длъжност за кмета на Несебър

12557
Прокуратурата поиска остраняване от длъжност за кмета на Несебър
Николай Димитров е заплашен с до осем години затвор заради "Дюнигейт"

Отстраняване от длъжност - това искане е внесено срещу кмета на Несебър Николай Димитров от Окръжната прокуратура в Бургас, предаде БНР.

Мотивът за искането е "престъпление по служба" и е свързан със скандалното строителство в Несебър, което предизвика огромен скандал и масови протести.

Делото срещу Димитров е насрочено за 14:00 часа днес. Преди 3 дни срещу кмета бяха повдигнати обвинения за строителството на ваканционно селище върху 28 декара дюни в местността Кокала край Несебър.

Прокуратурата повдигна обвинение и срещу главния архитект на Община Несебър Валентин Димов във връзка със застроявянето на дюните край града, пише БГНЕС. Заедно с Димитров и срещу архитекта повдигнатите обвинения са за допуснати нарушения при продажбата и разрешението за строителство в защитени зони - пясъчни дюни, намиращи се в землището на крайморския град, в които е допуснато строителство в полза на фирма "Сле Груп".

Разследването по делото се осъществява от екип от трима следователи. Предвид високия обществен интерес по случая разследването е проведено приоритетно и в максимално кратък срок са събрани нужните доказателства, достатъчни за привличане на извършителите на деянието в качеството на обвиняеми.

Кметът на община Несебър е обвинен в това, че през декември 2012 г. с цел да набави облага на фирма "Сле груп", не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията, като от това са настъпили немаловажни вредни последици, а именно - издадено е било Разрешение за строеж в защитена зона. Стартиралото строителство е собственост на "Сле груп".

Главният архитект на община Несебър Валентин Димов е обвинен в това, че на 21 декември миналата година е нарушил и не изпълнил служебните си задължения като одобрява инвестиционните проекти в защитената територия. Престъпленията са наказуеми с лишаване от свобода от една до осем години.

Вече втори месец правителството безуспешно се опитва да овладее протестите на природозащитниците покрай скандала "Дюнигейт". Скандалът избухна в края на миналата година около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 година. В рамките само на няколко дни – на извънредни пресконференции, публични изказвания и прехвърляне на отговорност - проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че въпросните дюни в Несебър са продадени от самото министерство на Мирослав Найденов без конкурс.

Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция на 31 декември и се опита да прехвърли отговорността на подчинените си. Тогава Найденов драматично съобщи, че премиерът "Борисов лично е спрял багерите на дюните", но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която подписа сделката потресе всички с изказването си: "Подписвам, защото ми се носи за подпис", каза тя и се защити, че е сложила подписа си след 15 експерти. След това стана известен още един скандален факт - управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев, който стана известен около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Друго разследване разкри, че Светлана Боянова е била проверявана от Инспектората към Министерски съвет и че има сигнали до прокуратурата за заместника на Мирослав Найденов.

В момента се извършва закрепване на последното ограбване по отношение Закона за държавното териториалното устройство, но това се случва и в горите – дългосрочни договори – по 15, по 30 години, евтини договори. Всичко това е да се ограби последното голямо богатство, каза в интервю за БГНЕС природозащитникът Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България", който направи разкритията за унищожаването на дюните в местността "Кокала" между Равда и Несебър

"При нас случайни хора с реституирана земя няма, при нас е цветът на несебърския елит, бивши кметове, зам.-кметове, общински съветници, бивши генерални директори на "Слънчев бряг", софийски величия", разказа в интервю пред БГНЕС мениджърът на учебната база в Несебър и ръководител на катедра "Водни спортове" в НСА доц. Христо Константинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com