Папа Бенедикт XVI защити традиционното семейство

4952
Папа Бенедикт XVI защити традиционното семейство

Традиционното семейство продължава да е модел във времена, когато здравината на социалната тъкан е в опасност, заяви папа Бенедикт XVI в Милано пред 850 000 вярващи от 154 страни по време на църковна служба при закриване на Седмата световна среща на семействата, предаде БГНЕС.

В проповедта си папата атакува господството на утилитарното схващане за труда, производителността и пазара в съвременните икономически теории.

Божията промисъл и самият опит показват, че не едностранната логика на личната печалба и максималните приходи могат да помогнат за хармоничното развитие, за доброто на семейството и изграждането на едно по-справедливо общество, защото тази логика води до бясна конкуренция, голямо неравенство, влошаване на околната среда, надпревара в придобиване на потребителски стоки и затруднено материално положение на семействата, посочи папата.

Главата на римокатолическата църква, освен това се обяви в защита на неделята като празничен ден. Неделята не трябва да стане работен ден, а ден на човека и на неговите ценности: приятелство, солидарност, контакт с природата, игра, спорт и т.н.

Той се спря и на един въпрос, предизвикващ полемика в църквата - за разведените, сключили втори брак, които са отлъчени от причастие - и прикани епархиите да вземат инициативата за приобщаването им. Папата най-енергично защити традиционния брак, без да цитира хомосексуалните съюзи.

Редактор: Яна Баярова

Папата впечатлен от стабилността на България

По традиция за 24 май папа Бенедикт XVI прие на аудиенция българска държавна делегация, водена от президента Росен Плевнелиев. Папа Бен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com