Под обсада - чешката полиция арестува куп висши държавни служители

6621
Под обсада - чешката полиция арестува куп висши държавни служители

Висш служител от обкръжението на чешкия премиер Петър Нечас е бил арестуван от чешкия еквивалент на ГДБОП, предаде Ройтерс. Арестуваният служител е шефката на канцеларията на премиера Яна Нагиова, която е известна като дясната ръка на Нечас.

Стана ясно, че чешките части за борба с организираната престъпност са предприели изненадващи операции спрямо няколко правителствени учреждения, като директорът на чешката полиция лично е разпитал чешкия премиер Нечас, но не е ясно каква е била причината и каква е точната тема на водения разговор. Общо 400 полицаи и сътрудници на полицията са участвали в обиските.

Чехия официално подписа Европейския стабилизационен механизъм

Новият чешки президент Милош Земан обяви днес, че ще сложи подписа си под Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) – постоян...

Във връзка с днешната голяма операция чешкият президент Милош Земан свиква утре извънредно заседание, предаде ИТАР-ТАСС.

На заседанието са поканени премиерът Петър Нечас, шефът на полицията Мартин Червичка и лидерът на най-голямата опозиционна сила - Чешката социалдемократическа партия - Бохуслав Соботка, съобщи днес представител на държавния глава. Президентът няма да прави коментари след съвещанието, съобщава Дарик радио.

Според информацията на ИТАР-ТАСС координараната полицейска операция всъщност е започнала малко преди полунощ, след заседание на правителството. Освен Нагиова, са арестувани още бившият шеф на военното разузнаване Ондржей Паленик, политикът Петър Тлухорж, бивш шеф на парламентарната група на Гражданската демократическа партия, Иван Фукса, бивш министър на земеделието. Арестувани са също Марек Шрайдър и Олдржих Тихи - и двамата депутати от ГДП на премиера Петър Нечас. Задържан е Роман Бочек, член на ръководството на железниците, както и ексминистърът Петър Бенда.

Телевизионният канал Т24 съобщи, че от около две години вътрешното министерство е разработвало мащабна операция, в хода на която са били подслушвани и записвани стотици телефонни разговори на чиновници, политици и бизнесмени.

Чешкият президент положи клетва

Милош Земан встъпи официално в длъжността Президент на Чехия на официална церемония днес, предаде БНР. Земан пристигна в Пражкия храд в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com