Подвизите на Лисабон

4928
Подвизите на Лисабон

Да бъдеш сравнен с най-лошия ученик в класа, само че положително, е отговорност. Докато финансовото спасяване на Гърция отново е заложено на карта, Португалия полага сериозни усилия да не стане следващата страна, поискала нова помощ. До момента Лисабон успява да се представи като добър ученик пред строгите учители от еврозоната, но все още не е издържал изпита на пазарите на ценни книжа.

Прогнозите за страната са мрачни. Очаква се икономиката да се свие с най-малко 3% през тази година, безработицата вече е 14% и достига 31% сред младежите. Все още правителството, което беше избрано през миналия юни на фона на предстоящата спасителна програма от еврозоната, се гордее с това, което е постигнало до момента. Но не е време за празнуване.

Лисабон успя да намали своя дефицит под целта от 5,9% от БВП като се възползва от счетоводните правила за пенсионните фондове, които бяха прехвърлени към баланса на държавата. Тази еднократна мярка няма да може да бъде повторена през текущата година, така че трябва да бъдат наложени още съкращения на разходите, за да може да бъде постигната целта от 4,5% за 2012 година. Правителството е решено да предприеме мерки, колкото и болезнени да са те. Рискът е, както и в другите страни от еврозоната, които сериозно са се заели да пестят, че икономиите чрез съкращения може да се окажат напразни заради по-тежката от очакваната рецесия. Това може да добави проблем с доверието към фискалния проблем. Правителството показва старание да реформира пазара на труда, корпоративните и продуктовите пазари. То правилно посочва, че мерките са важни за икономическия растеж, но също така е вярно, че Португалия трябваше да ги предприеме много отдавна. В стагнация от въвеждането на еврото Португалия сега трябва да страда от махмурлука без да е ходила на партито.

С малко късмет болката ще си заслужава. От политическа гледна точка изглежда, че стратегията работи. Поведението на „добро момче” на Лисабон спечели аплодисментите на всички, но не и на пазарите. Европейската централна банка (ЕЦБ) е достатъчно доволна, за да се намеси в ситуацията с португалския дълг. Лисабон се постави в позиция, при която другите страни в еврозоната ще сметнат за приемливо да отпуснат още заеми – а това е много вероятно да се случи, ако пазарите останат затворени до края на сегашната спасителна програма.

Ако Лисабон е очаровал официалните си кредитори и работи усилено, за да привлече частните, то не трябва да забравя за собствените си граждани. Португалците са забележително спокойни на фона на саможертвите, които са тежки и ще стават все по-тежки. Правителството трябва да остане внимателно. Обществото няма да може да понесе толкова трудности, ако се чувства пренебрегнато.

Файненшъл таймс

Португалия няма да иска нова финансова помощ

Португалският премиер Педру Пасош Коелю днес призна наличието на трудности пред финансирането на частните предприятия, но изключи вероя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com