Появи се македонският Божидар Димитров

7845
Появи се македонският Божидар Димитров

„България си намери македонски Божидар Димитров”. Под това заглавие скопският „Утрински весник” публикува коментар за полемиката, която предизвика изказването на лидера на Световния македонски конгрес Тодор Петров, че в България има всичко друго, но не и българи.

Полемиката, която предизвика председателят на Македонския световен конгрес (СМК) Тодор Петров, че в България има всичко, освен българи, се превърна в лятно забавление между двете страни, което нямаше да има нужда от внимание, ако не изваждаше на повърхността един много важен факт – основният тон в отношенията между двете държави не се подава от политиците, а от хора, заровени в историята от тази и от онази страна на границата, пише македонският ”Утрински весник”.

Николай Младенов се ядоса на Македония

Реакциите в македонските медии след изявленията на депутати от Европейския парламент във връзка с нарушаване на човешките права на граж...

„България намери в лицето на Петров свой Божидар Димитров – и двамата близки до властите и въоръжени с факти и риторика, които, ако продължат да използват в същия стил, до толкова ще банализират македонския въпрос, че няма да има необходимост да се решава”, допълва изданието.

За да покаже колко са абсурдни за него позициите на Петров, който отговори на изявленията на евродепутата Андрей Ковачев, че няма македонци в България, Димитров попита лидера на СМК дали не е време да си промени името и вместо на български -ов да завършва на македонски –ски. Това, което раздразни най-много българските дежурни критици на позициите на Македония, беше оценката на Петров, че в България само ромите и турците не са македонци, а те не са малцинство, а мнозинство. И истинският въпрос според него е дали в България има българи без македонско потекло. С намерението да им върне с техен камък, по тяхната глава Петров успя да обърне дебата на български терен и около тяхното непризнаване на нашето малцинство, език и култура - нещо, за което отново си заработи определението „ултранационалист, близък до партията ВМРО-ДПМНЕ”, се казва още в текста.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com