Полски футболни фенове набиха мексикански матроси

13053
Полски футболни фенове набиха мексикански матроси

В неделя (25 август) плажът на полския град Гданск се превърнал в бойно поле все едно там се е стоварил вражески десант. Става дума за сериозен масов бой с международно участие – 56 кадети от мексиканския военен флот срещу около 40 запалянковци на футболния клуб "Рух Хожув", пише "Телеграф".

Според западния печат привържениците на "Рух Хожув", които били в Гданск за да гледат мач от националното футболно първенство, атакували кадетите от учебния кораб "Куатемок", които отмаряли на плажа след учение. В ролята на оръжия влезли столове от заведения, чадъри и хавлиени пешкири, както и летящи бутилки. В крайна сметка се наложила намесата на спецчасти за борба с масовите безредици в пълно бойно снаряжение, които сложили край на побоя. Полицаите успели да разделят двете враждуващи "войски" с щитовете .

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието осъди сблъсъка и привика посланика на страната си в Полша за разяснения на инцидента. "Като народ, и правителство изразяваме пълното си неодобрение и отрицание, както и осъждаме случилото се", заяви Нието. Държавният глава изрично подчерта "солидарността си с тези моряци и мексиканци, които за съжаление, са били нападнати".

Говорителят на полицията в Гданск Михал Синкевич каза, че трима от феновете на полския клуб са задържани, срещу двама от тях са повдигнати обвинения. Ако бъдат признати за виновни, ги очакват до пет години затвор. Синкевич казва, че по данни на полицията в мелето са участвали около 40 души, но все още не може да стане ясно какво е предизвикало масовия бой.

От Асоциацията на фенклубовете на "Рух Хожув" твърдят, че запалянковците тръгнали да помагат на жена, на която един от мексиканските моряци ударил шамар. Само че прокурорът Михал Нишиловски е на друго мнение и твърди, че вината е у феновете: "До момента от разследването става ясно, че нападателите са полски граждани, а пострадалите са мексиканци". Двама от моряците били закарани в местна болница със сериозни наранявания, но лекарите твърдят, че животът им е извън опасност.

ИТАР-ТАСС: Български професионален боксьор е задържан в Майорка заради побой

Полицията на испанския остров Майорка задържа български професионален боксьор по подозрение, че е нанесъл побой на турист, предаде ИТАР...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com