Първа среща от година между гърци и турци в Кипър

4679
Първа среща от година между гърци и турци в Кипър

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис за първи път след избирането през февруари си ще има среща с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу. Очаква се тя да протече в атмосфера на силно напрежение за бъдещите преговори по кипърския въпрос, предаде БНР.

Срещата ще има само “социален” и информативен характер и няма за цел да обяви подновяване на преговорите за решаване на кипърския въпрос. Тя обаче ще протече в тежка, напрегната и отрицателна атмосфера. Причина за това станаха изказвания на Александър Даунър, специалния съветник за Кипър на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, който е домакин на тази вечеря на лидерите на двете общности в разделения остров. Неговата позиция бе възприета като опит за натиск върху Република Кипър и налагане на пътна карта за бързи преговори.

Русия смекчи условията по кредита за Кипър

Русия удължи с 2 години срока за погасяване на кредита, отпуснат на Кипър, като плюс това понижи лихвата на 2,5% годишно, предаде БГНЕ...

Президентът Никос Анастасиадис твърдо заяви, че няма да присъства на вечерята, ако тя се обвързва с политически послания. За това той предупреди в остро писмо директно Бан Ки-мун. Кипърски политици пък поискаха Даунър да бъде обявен за "персона нон грата" в страната заради представения от него на 30 април документ-"бомба" по кипърския въпрос.

Анастасиадис подчерта още, че няма да влезе по същество в мирните преговори, докато икономическите условия в страната не се стабилизират след решението на Еврогрупата за спасяване на двете най-големи банки на острова с парите на вложителите. Заради икономическата криза и финансовите проблеми, с които кипърското правителство трябва спешно да се справи, то няма да предприеме действия по преговорите за обединяване на разделената вече 39 години страна преди септември, бе съобщено официално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com