Рахой се споразумя с автономните области за дефицита

3652
Рахой се споразумя с автономните области за дефицита

Испанските области са се споразумели "единодушно" да запазят своите цели за намаляване на дефицита, обяви във вторник премиерът Мариано Рахой. Той обеща да преразгледа разпределението на дефицита през 2014 г., както искат част от регионите, предаде БГНЕС.

"В крайна сметка, ние единодушно приехме проект за декларация на правителството за намаляване на дефицита в областите с 1,5% от БВП през 2012 г. и 0,7% през 2013 г.", каза Рахой след среща с управляващите 17-те автономни области на страната.

"Съветът пое ангажимент за фискална консолидация. Това помага за изграждане на доверие в нашата страна ", добави той.

Ръководителят на испанското правителството се ангажира и с преглед "на критериите за разпределение на средствата за дефицита" през 2014 г. В последните месеци възникна напрежение между Мадрид и региони пострадали от настоящата система, като дори Каталуния даде тласък на движението за независимост.

Въпреки това, Рахой обяви, че не е имало никакви разговори за Каталуния, която обяви предсрочни избори и иска да организира референдум за самоопределение в региона след отхвърлянето от страна на Мадрид на искания за по-голяма фискална автономия.

Каквито и да са разногласията, Мариано Рахой заяви, че централното правителство ще помогне на автономните области да се финансират".

"Ще сме безотговорно правителство, ако не го направим. В замяна, ще ги помолим да изпълнят своята част от целите за преодоляване на дефицита", каза той.

Общо пет региона: Каталуния, Валенсия, Андалусия, Кастилия - Ла Манча и Мурсия, обявиха намерението си да прибегнат до публичните фондове за подпомагане на регионите /FLA/, установени от правителството и дотирани с 18 милиарда евро.

Испания също ревизира своя дефицит за 2011 г., първоначално оценяван на 8,9% от БВП, до 9,44%. Очаква се той да достигне 7,4% през 2012 г. срещу обещаните 6,3% заради помощта за банковия сектор.

Редактор: Яна Баярова

Обратното броене за спасяването на Испания започна

Отново сме в позната територия. Страна от еврозоната е на ръба на финансово спасяване и обратното броене е започнало. Международните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com