Разрешиха на либийците да възхваляват Кадафи

5424
Разрешиха на либийците да възхваляват Кадафи

Върховният съд на Либия на 14 юни е признал като неконституционен закона, забраняващ на гражданите на страната да възхваляват и превъзнасят Муамар Кадафи и неговия режим, съобщи „Ал-Арабия”, предаде БЛИЦ.
Така съдът взе страната на местни правозащитници, които подадоха иск за признаване на „Закон №37” от 15 май 2012 година като не отговарящ на правото за свободно изразяване на мнения. Според тях, подобен род разпореждане само способства за прослава на миналия режим, защото се явява антидемократичен по своята същност.

В закона се забраняваше да се ругае революцията от 2011 година и нейните участници, а също така да се разпространяват информация и слухове, „сеещи страх и униние сред населението”. Нарушителите на тези законови правила ги заплашваше затвор от 3 до 15 години.

Според местни наблюдатели, съдът, отменяйки решението на Националния преходен съвет, е демонстрирал своята способност да взема независими решения и да не слугува на изпълнителната власт.

Редактор: Сияна Любомирова

Междуплеменни сблъсъци в Либия

Най-малко 15 души бяха убити при междуплеменни сблъсъци в западната и южната част на Либия през последните два дни, предава "Инпрес",...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com