Русия с план за федерализация на Молдова?

8997
Русия с план за федерализация на Молдова?

Според източници от Кишинев основната цел на посещението на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в Молдова е не само откриването на консулство на Русия в Приднестровието, но и представянето нов план за федерализация, съобщава молдовското издание на вестник „Комсомолская правда”.

Очаква се на 16 ноември руският вицепремиер да представи на молдовските власти нов план за разрешаване на приднестровския конфликт. Според източници текстът на документа вече е съгласуван с Тираспол.

Румъния може да блокира Молдова за ЕС

Румъния ще блокира присъединяването на Молдова към ЕС, ако Кишинев не се откаже от официалното название на своя език, смята директорът ...

До голяма степен предложенията на Рогозин са сходни с „плана Козак”, предложен от Кремъл преди 9 години. Москва предлага Приднестровието да получи особен статут в състава на обединена Молдова. В еднокамарния парламент приднестровският регион ще има свои депутати, въпреки че Тираспол ще има свои законодателни и изпълнителни органи. На национално ниво Приднестровието ще получи едно място на вицепремиер.

От военна гледна точка Молдова ще запази своя статут на неутрална държава, а армията на двата бряга ще бъде единна.

В същото време молдовският вицепремиер и министър на външните работи и европейската интеграция Юрие Лянке заяви, че откриването на консулство на Русия в Приднестровския регион на Молдова за момента не е възможно.

Министърът посочи, че тъй като Приднестровският регион е съставна част на Молдова, теоретично и хипотетично няма никакви проблеми за откриването на консулства на други страни в Тираспол или в други приднестровски градове. В същото време за откриването на консулство трябва да бъдат изпълнени определени условия. Лянке отбеляза, че до момента тези критерии не са изпълнени. Въпросът се обсъжда на ниво министерства на външните работи на Молдова и Русия, пише вестник „Панорама”.

Приднестровието не обсъжда с Молдова политическия си статут

Приднестровието не обсъжда въпроса за политическия си статут нито по време на двустранните консултации с Молдова, нито във формата &bdq...

По-рано премиерът Влад Филат заяви, че молдовските власти са готови да разрешат на Русия да открие свое консулство в Приднестровието. В същото време той подчерта, че трябва да се осигури безопасността и нормалната работа на дипломатите.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com