САЩ дават на Израел 1 млрд. долара за ПРО

4238
САЩ дават на Израел 1 млрд. долара за ПРО
Израел поиска от САЩ 300 млн. долара за производството на достатъчно количество ракети-прихващачи

В отбранителния бюджет на САЩ, който бе представен в Палата на представителите, е предвидено на Израел да бъдат отпуснати 1 млрд. долара за изграждането на системите за противоракетна отбрана "Железен купол" и "Вълшебна пръчица", предаде БГНЕС.

За отпускането на средствата Израел се обърна с молба към САЩ в началото на този месец. Миналата година президентът Барак Обама одобри други 205 млн. долара за развитието на проектите "Железен купол" и "Вълшебна пръчица". Производството на противоракетни системи бе засилено след неотдавнашната ескалация на насилието между терористичните групировки в Газа и Израел. Ще бъдат създадени още 10 противоракетни батареи за обезпечаването на пълната защита на израелските граждани от ракетни атаки. Стойността на една батарея е около 50 млн. долара.

През април Ерусалим помоли Вашингтон за 700 млн. долара, необходими за производството на допълнителни четири батареи "Железен купол" и ускоряването на разработването на системата "Вълшебна пръчица". Освен това Израел поиска от САЩ 300 млн. долара за производството на достатъчно количество ракети-прихващачи.

Като цяло, проектобюджетът за отбрана на САЩ за 2013 г. е в размер на 519,2 млрд. долара. Най-големият външен разход, заложен в него, са 88,5 млрд. долара за разходи за военната кампания в Афганистан и други мероприятие за борба с тероризма.

 

Нетахяху: Иранската ядрена програма цели унищожаването на Израел

Иранската ядрена програма преследва своята крайна цел - унищожение на Израел, заяви премиерът на страната Бенямин Нетаняху в интервю за...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com