САЩ и Израел си разпределят ролите в удара по Иран?

7093
САЩ и Израел си разпределят ролите в удара по Иран?

Все по-нова информация излиза на яве относно американско-израелския план за удар по иранските балистични батареи. Засега разговорите не са потвърдени, но анонимни източници твърдят, че военните планове вече са напечатани на хартия, съобщава сайта на руския телевизионен канал РТ, предаде БЛИЦ.
Не е ясно до къде се простират плановете на САЩ и Израел, но източници твърдят, че съюзниците имат сериозни намерения да унищожат балистичните ракети на Ислямската република, с което да се позволи на израелската страна да нанесе удар по Сирия и “Хизбула”.

Анонимен американски военен източник е заявил пред уеб сайта DEBKAfile, отразяващ въпросите на сигурността на Израел, че въздушен удар на САЩ ще има за цел да унищожи балистичните ракети “Шахаб 3” на Иран. Тези ракети имат дължина на полета от около 1 280 километра и могат да достигнат територията на Израел или Саудитска Арабия. Подобрената версия на ракетата има дължина на полета около 2000 км.

В миналото Иран многократно предупреждаваше, че тези ракети са винаги готови за изстрелване в случай на атака. Унищожавайки батареите с “Шахаб 3”, Израел ще може да фокусира енергията си върху неутрализирането на заплахите от Сирия, ливанската радикална шиитска групировка “Хизбула” и палестинското движение “Хамас”, без да се безпокои от атака от страна на Иран, твърди източникът пред DEBKAfile.

Миналата седмица високопоставен представител на САЩ, пожелал да запази анонимност, заяви пред израелски вестник, че съветникът по национална сигурност Том Донилон е запознал израелските власти с план за минимизиране на последствията в случай на конфронтация с Иран.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com