САЩ пращат два ракетни комплекса "Пейтриът" и 400 военни в Турция

5566
САЩ пращат два ракетни комплекса "Пейтриът" и 400 военни в Турция

САЩ планират да изпратят два ракетни комплекса Пейтриът и 400 военни в Турция, за да предотвратяват сирийски атаки, съобщава в. "Ню Йорк Таймс", предаде БГНЕС.

Изданието посочва, че решението е част от по-големите усилия за укрепване на турската отбрана на фона на ожесточаването на гражданската война в съседна Сирия. Очаква се други четири ракетни комплекта Пейтриът да бъдат изпратени от Германия и Холандия. Те ще са под командването на НАТО. Очаква се да бъдат приведени в бойна готовност към края на януари.

Очаква се по-късно днес министърът на отбраната на САЩ Леон Панета, който е на посещение в Турция, да посети за малко американската военна база в Инджирлик. Анкара поиска от НАТО помощ за засилване на отбраната по 900-километровата турско-сирийска граница.

Съобщението идва, след като американски представители заявиха, че Сирия е изстреляла множество ракети Скъд в последните дни и на фона на нарасналите опасения, че страната може да прибегне до големия си арсенал от химически оръжия срещу напредващите бунтовници.

Турция подкрепи категорично 21-месечния бунт срещу сирийския президент Бараш ал-Асад, но се опасява, че конфликтът може да достигне и нейната територия.

За момента американските власти не са коментирали информацията на в. "Ню Йорк Таймс".

Русия: Западът опитва да отслаби позициите ни в арабския свят

Западът и Арабската лига изопачават позицията на Москва за Сирия, за да замразят отношенията на Русия с арабския свят. Това заяви специ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com