Глобална криза в здравеопазването

14168
Глобална криза в здравеопазването

В наши дни човечество се научи да се справя с много смъртоносни инфекции. В резултат на това живеем по-дълго, но е факт, че боледуваме повече. Много хора могат да страдат с години от заболявания, нетрудоспособност и умствени отклонения. Това се казва в доклад на Института по оценка на здравето на университета във Вашингтон, съобщи Ройтерс.

Според учените все повече държави се сблъскват с финансови и социални проблеми, свързани с повишаването на броя на хората с увреждания и заболявания. Ако по-рано хората са умирали и боледували от недохранване, то днес главният виновник е преяждането.

Една цигара = 2,5 пъти по-висок рист от инфаркт

Учени предупреждават, че дори и само една цигара дневно увеличава значително риска от инфаркт и други сърдечни проблеми, съобщава БГНЕС...

Тютюнопушенето и алкохолът също внасят своята лепта. Повече от три милиона души през 2010 г. са починали вследствие на проблеми, свързани с наднорменото тегло.

Днес хроничните болести заемат първо място сред причините за смърт. Около 12,9 от смъртните случаи са вследствие на инсулт и сърдечни болести. Осем милиона души са починали от рак. СПИН е убил 1,5 млн. души, а туберкулозата и други инфекциозни заболявания – 1,2 млн.

Показателите на детската смъртност намаляват, но тези за младите хора (от 15 до 49 г.) са нараснали с 44% за периода 1970-2010 г. Причините са: убийства, катастрофи и епидемията от СПИН.

Редактор: Е. Гигова

Лакомите деца са по-податливи към наркотиците

Децата и тийнеджърите, които са склонни към преяждане, са в по-голяма степен предразположени към употребата на наркотици. Изводът е нап...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com